Connect with us
Proiect de plafonare a prețurilor la medicamente și dezinfectanți, adoptat de Senat

Politic

Proiect de plafonare a prețurilor la medicamente și dezinfectanți, adoptat de Senat

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se plafonează preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi materiale de protecţie. Adaosul comercial nu poate fi mai mare de 10% faţă de costul cerut de producător.

Preţurile la medicamente, dezinfectanţi şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, salopete vor fi plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de senatori.

Iniţiativa va ajunge pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Propunerea legislativă aparţine PSD şi prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului.

Social-democraţii propun sancţionarea de către Consiliului Concurenţei a nerespectării acestor măsuri cu amendă începând de la cinci milioane de lei.

Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat azi de senatori, se plafonează preţul la dispozitivele medicale de protecţie, materiale sanitare, precum şi unele suplimente alimentare.

Totodată, senatorii vor și plafonarea preţului la medicamente dezinfectanţi, inclusiv alcool concentrat pentru mâini şi spaţii, salopetele de protecţie şi altă îmbrăcăminte şi încălţăminte de protecţie, ochelari şi viziere, mănuşi de siguranţă, huse pentru încălţăminte, măşti chirurgicale, FFP2, FFP3, respiratoare/ventilatoare de transport, medicamentele şi produsele medicale, lenjeria de pat şi alte tipuri de lenherie de utilitate pentru sistemul sanitar.

În proiectul de lege este menţionat faptul că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piaţa internă.

Deputaţii vor avea, însă, decizia finală, urmând ca apoi legea să fie transmisă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top