Rezultate alegeri Italia. Exit POLL. Mișcarea 5 Stele câștigă cu peste 30%

04.03.2018
Rezultate alegeri Italia. Exit POLL. Mișcarea 5 Stele câștigă cu peste 30%

Rezultate alegeri Italia. Este o zi importantă pentru 50 de milioane de italieni.

Rezultate alegeri Italia: Berlusconi se teme că oamenii nu vor apuca să-l voteze

UPDATE, ora 00:45 Rezultatele Alegerilor din Italia, Exit Poll sunt: Mişcarea 5 Stele, 29,5 – 32,5% din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea iar Forza Italia e pe locul trei, cu 12,5 – 15,5% din voturi.

UPDATE, ora 17:40 – Colegiile electorale se închid la ora 23, ora Italiei, 00 ora României.

„Durează foarte mult să votezi aşa că mă tem că vor fi multe cozi în seara aceasta şi astfel s-ar putea ca mulţi oameni să nu apuce să voteze”, a spus Berlusconi.

În timp ce Silvio Berlusconi vota, o femeie a protestat topless în fața secției de votare.

Urnele de vot s-au deschis luni dimineaţa în Italia pentru un scrutin legislativ care va decide soarta și componența viitorului guvern.

Circa 50,7 milioane de italieni sunt aşteptaţi la vot, care se va încheia la ora 11.00 p.m. (22.00 GMT). Deşi media locale vor difuza imediat după aceea rezultate pe baza sondajelor de la ieşirea de la vot, rezultatele definitive s-ar putea lăsa aşteptate.

Conform sondajelor preelectorale, cel mai mare număr de voturi ca partid unic îl va obţine mişcarea „antisistem” 5 Stele, Partidul Democrat (centru-stânga, de guvernare) clasându-se pe locul al treilea.

Potrivit analiştilor, pragul pentru obţinerea majorităţii în parlament este de 40-45%, întrucât noul sistem electoral combină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Sunt în joc 630 de mandate de deputat şi 315 de senator.

Italia are un sistem electoral cu reprezentare proporțională. Conform principiului proporționalității, nu este suficient ca rezultatul alegerilor să reflecte prezența unei majorității, ci este necesară o inventariere cât mai fidelă a opțiunilor electorale, astfel încât minoritățile semnificative să nu fie dezavantajate.

Tocmai de aceea este aproape imposibil ca un singur partid să formeze guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *