Avertisment dur al autorităților. Ce de la DSU au lansat un nou ghid pe care trebuie să-l respectăm în timpul Sărbătorilor Pascale. S-a aflat ce ne este interzis în noaptea de Înviere. Riscurile sunt imense.
Cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență au răspuns la mai multe întrebări arzătoare pentru români înaintea Sărbătorilor Pascale. S-a lansat Ghidul Sărbătorilor de Paște.
Ce este interzis să facem de Paște
DSU spune că slujbele religioase nu pot fi ascultate din mașina proprie, în fața bisericii, dar și că vizitarea părinților este permisă, pentru a le oferi produse pentru masa de Paște, în anumite condiții.
DSU a publicat pe platforma națională de pregătire a populației fiipregatit.ro o serie de răspunsuri la întrebările ridicate de populație în perioada sărbătorilor pascale. Oamenii sunt sfătuiți să petreacă Paștele în mod responsabil, să evite deplasările la rude și sunt avertizați că ieșirile la picnic sunt interzise.
„Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteți asimptomatic, dar totuși infectat, îi puteți infecta fără să știți”, spun cei de la DSU.
Autoritățile ne interzic să participăm la slujba de Înviere la biserică. „Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet. Vezi recomandările Patriarhiei Române
Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinței pe baza declarației pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane crește riscul infectării și este o încălcare a prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4”, spun autoritățile care interzic și deplasările la cimitir.
Totuși, vizitarea părinților sau a prietenilor este perisă în anumite condiții. „Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.
Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică”, mai spun autoritățile.
Acest articol a fost actualizat la: 19 aprilie 2020 11:58
Vezi comentarii
Dar cine v-a cerut sa va bateti joc de cei de peste 65 de ani permitandu-le sa iasa din casa intre orele 11 si 13 si in restul timpului interzicindu-le accesul pe strada pentru diverse activitati?Cine va permite sa-i condamnati la o moarte sigura din cauza izolarii si a inactivitatii?Oamenii aceia sunt parintii si bunicii vostri care v-au crescut si educat,au muncit in diverse domenii si au construit orase,fabrici ,uzine,scoli,spitale,locuinte,,au dezvoltat o agricultura moderna,lucruri pe care voi,acum le distrugeti, si vreti sa dispara si cei ce au infaptuit acele lucruri,va deranjeaza prezenta lor!Am ajuns un stat politienesc,condus de tradatori de neam si tara!Dar,pazea,mamaliga v-a exploda mai curand decit va asteptati!