Cabinetul Tudose a primit votul de încredere al Parlamentului. Miniştrii au depus jurământul la Cotroceni, ocazie cu care preşedintele a susţinut un discurs dur.
Preşedintele Iohannis pune PSD-ul la punct: Aţi băgat ţara în criză. Asiguraţi bunăstarea românilor, aşa cum aţi promis
Update, ora 17.11: Guvernul Mihai Tudose a fost investit cu 275 de voturi pentru si 102 impotriva (oficial). Ministri depun juramantul la Cotroceni de la ora 19.00.
Update, ora 16.25: Ședința de plen care a precedat votul de încredere acordat Guvernului Tudose a fost marcată de atacuri dure ale PNL și USR asupra coaliției de guvernământ PSD-ALDE.
„Nu se poarte vorbi despre democrație într-un astfel de moment. Zilele trecute am văzut fețe îngrozite ale parlamentarilor PSD, care erau obligați să își arate votul, sunt scene demne de dictatură nord-coreeană. Conduceți prin frică și teroare dl Dragnea și acest lucru se va întoarce împotrivă dvs.
Ați reușit să faceți cele mai mari proteste după 1989 și o moțiune împotrivă propriului guvern. PNL consideră că distrugeți în acest ritm toată România. Nu faceți nimic altceva decât să pulverizati toate șansele României
Azi noapte, ca hoții, ați schimbat și programul de guvernare prin care încercați să aruncați în aer economia României”, a spus senatorul PNL Ben-Oni Ardelean.
„Dna Olguța Vasilescu, dacă știați că fostul guvern e doar pentru 6 luni, ar fi bine că acum să le spuneți antreprenorilor că se pot aștepta până la finele lui 2017 la investiții publice zero. Dle Tudose, v-ați pierdut legitimitatea de a mai conduce România”, a spus Cristian Zaidler, reprezentantul USR, care a criticat numirea lui Florian Bodog în funcția de ministru al Sănătății, considerat principal responsabil de criza rujeolei.
De cealaltă parte, premierul Mihai Tudose a declarat că va respecta toate angajamentele externe ale României care privesc indicatori macroeconomici și că „Justiția va fi un domeniu important al guvernării. Totul trebuie sa plece de la respectarea legii fundamentale și ale deciziilor CCR”.
„Cine vrea normalitate sa isi ia un loc de munca cu program fix. In acest guvern se va munci non-stop. Fondul suveran de investitii este gata de ceva timp. M-am ocupat de constructia lui si va deveni operational in cel mai scurt timp. Un alt obiectiv important este cresterea incasarilor bugetare. Vor fi luate rapid masuri pentru cresterea eficientei ANAF”, a spus premierul desemnat.
Stire initiala
Guvernul Tudose va trece fără probleme de votul de încredere, după ce PSD a negociat cu UDMR, pentru ca și această formațiune să susțină noul Executiv.
După votul din Parlament, miniștrii și premierul vor merge la Cotroceni, pentru a depune jurământul în fața președintelui Iohannis.
Noul cabinet va cuprinde trei vicepremieri, din care unul fără portofoliu. Sunt 12 nume noi în Cabinetul Mihai Tudose, însă majoritatea miniștrilor din Guvernul Grindeanu își păstrează portofoliile și în viitorul Guvern.
Marcel Ciolacu – vicepremier, fără portofoliu
Ministerul Finanțelor – Ionuț Mișa
Ministerul Economiei – Mihai Fifor
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu
Ministerul pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu
Ministerul Apărării Naționale – Adrian Țuțuianu
Ministerul Comunicațiilor – Lucian Șova
Ministerul Educației – Liviu Pop
Ministerul pentru IMM-uri – Ilan Laufer
Ministerul Apelor și Pădurilor – Doina Pană
Ministerul Cercetării și Inovării – Lucian Georgescu
Ministrul delegat pentru Dialog Social – Gabi Petrea.
Sevil Shhaideh – vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale
Grațiela Gavrilescu – vicepremier și ministru al Mediului
Tudorel Toader la Ministerul Justiției
Carmen Dan la Ministerul Afacerilor Interne
Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Muncii
Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
Toma Petcu la Ministerul Energiei
Răzvan Cuc rămâne la Tranporturi
Florian Bodog – la Sănătate
Petre Daea – Ministerul Agriculturii
Mircea Titus Dobre – la Turism
Teodor Meleșcanu – ministrul Afacerilor Externe
Marius Alexandru Dunca – la Ministrul Tineretului
Andreea Păstârnac – ministru pentru Românii de Pretutindeni
Viorel Ilie – ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
Acest articol a fost actualizat la: 29 iunie 2017 20:53