Sorin Grindeanu își va prezenta formula cu care vrea să guverneze. Până atunci, vicepreședintele comisiei de Apărare din Camera Deputaților îi amintește premierului acceptat de Iohannis de cei 2% din PIB pentru armată.
„O prioritate a premierului desemnat trebuie să fie includerea în proiectul de buget a 2% din PIB pentru Apărare. Armata are nevoie de bani pentru dotări şi pentru drepturile militarilor.
Îmi exprim încrederea că premierul desemnat înţelege necesitatea de a respecta acordurile internaţionale ale României. Sper ca proiectul de buget propus de guvernul pe care îl va conduce va conţine acordarea a 2% din PIB în domeniul Apărării”, a declarat Ovidiu Raeţchi, conform MEDIAFAX.
Raețchi a susținut că armata română trebuie susținută în continuare mai ales în urma evenimentelor care au avut loc în regiune în ultima vreme.
„În 2016, aproape o treime din bugetul destinat Apărării a fost direcţionat către dotarea Armatei, iar acest ritm trebuie să fie menţinut. Precizez aici că achiziţionarea celor 4 corvete multirol se ridică la aproximativ 1, 6 miliarde de euro pe durata a 7 ani.
Se adaugă şi costurile lucrărilor de modernizare a fregatelor. Acestea sunt parte a dotărilor necesare forţelor navale. De asemenea, vitală este şi dotarea forţelor terestre cu vehiculele necesare sau cu sisteme de comunicaţii şi informatică. E necesară şi înzestrarea Armatei cu o nouă escadrilă de avioane F16”, a susţinut Raeţchi.
Vicepreședintele Raețchi îi mai amintește premierului desemnat de anumite drepturi ale militarilor care au fost sistate sau uitate de cabinetul anterior.
CITEȘTE ȘI: Guvernul Grindeanu – Tăriceanu și Dragnea se întâlnesc pentru a stabili lista miniștrilor ALDE
„Având în vedere privaţiunile şi interdicţiile prevăzute în statutul cadrelor militare/poliţiştilor, dar mai ales faptul că îndeplinirea atribuţiilor de serviciu poate merge până la sacrificiul vieţii… Consider că urgentarea şi finalizarea recalculării pensiilor militare în cel mai scurt timp. Consider şi acordarea rapidă a sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, care a fost sistată în 2009, trebuie luată în calcul”, a spus Ovidiu Raeţchi.
Acest site foloseste cookies.
Read More