Connect with us

Politic

Toader, despre raportul MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii…

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut miercuri prima reacţie după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are “iz politic” şi dublu standard.

El a afirmat, referindu-se la recomandările din document, că recomandările nu sunt obligatorii, ci doar standardele.

”Tind să cred că raportul are iz politic, multe interese si folosește standarde duble.” a comentat Toader.

”Legiuitorul român are libertatea de a legifera. Să nu spuneți că o recomandare trece peste o decizie CCR” a spus ministrul Justiției.

”Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene” susține Toader.

PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiţie

PSD ia în calcul contestarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), prin intermediul agentului guvernamental, a raportului asupra MCV al Comisiei Europene privind România, au precizat, pentru AGERPRES, surse social-democrate.

Potrivit surselor citate, o decizie finală nu a fost luată, această variantă fiind deocamdată în analiză.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Comunicatul DNA cu privire la conținutul raportului MCV

”Conducerea D.N.A a luat la cunoștință de conținutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană la data de 13 noiembrie 2018.

Citește și: PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiţie

Se constată că în Raport, îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat Combaterea corupției la nivel înalt este pus în legătură de durabilitatea Direcției Naționale Anticorupție și ireversibilitatea luptei împotriva corupției.

Raportat la acest aspect, DNA subliniază că va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupției la nivel înalt, îndeplinindu-și atribuțiile legale, cu profesionalism și imparțialitate.

Apreciind că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituția tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană.

Și își exprimă speranța ca instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru”, potrivit concluziei Raportului.”

foto: hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top