Politic

Tudorel Toader: „La revizuirea Constituţiei, să dispară procedura adoptării tacite”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, la Constanţa, că ar trebui ca, la revizuirea Constituţiei, să fie eliminată prevederea privind adoptarea tacită a unui act legislativ în Parlament, care este activă în prezent.

Toader a subliniat că, potrivit Constituţiei, un act normativ trebuie adoptat prin ambele camere ale Parlamentului, principiul bicameralismului fiind respectat doar dacă în fiecare cameră se discută acelaşi obiect de reglementare al actului normativ.

El a argumentat printr-o speţă reală, arătând că, dacă „într-o cameră se discută despre cadastru şi în cealaltă despre topografie, încălcându-se bicameralismul”, legea adoptată a fost declarată neconstituţională.

„Noi avem, potrivit Constituţiei, un sistem bicameral, în procesul legislativ. Uneori, după natura sau importanţa actului legislativ, Camera Deputaţilor este primă cameră şi Senatul, decizional, alteori invers.

(…) Tot Constituţia permite ca, dacă prima cameră nu dezbate o lege într-un anumit termen, atunci legea se duce la camera decizională.

Sunt multe acte normative ce trec nediscutate în primă cameră şi sunt dezbătute şi adoptate în camera decizională. Părerea mea este ca, la revizuirea Constituţiei, să dispară procedura adoptării tacite.

Căci în cazul acesta proclamăm constituţional bicameralismul, dar adoptăm legea, practic, doar în camera decizională”, a declarat Toader.

Tudorel Toader a fost întrebat, în conferinţa de presă, ce părere are despre achitarea lui Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale.

“Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă?

Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi.

Tudorel Toader anunță o evidență riguroasă a celor anchetați și care nu au fost condamnați

Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică”, a spus ministrul, potrivit news.ro.

El a precizat că este posibil să vină şi vremea când va exista o evidenţă riguroasă a celor anchetaţi, arestaţi şi care apoi nu au fost condamnaţi.

Foto: Hepta.ro

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More