Connect with us
Turcia a ordonat arestarea clericului Fethullah Gulen! Alte șapte persoane, în vizorul autorităților

Politic

Turcia a ordonat arestarea clericului Fethullah Gulen! Alte șapte persoane, în vizorul autorităților

Cotidianul Haberturk anunță în ediția luni că Turcia a emis mandate de arestare împotriva clericului Fethullah Gulen şi a altor şapte persoane în legătură cu asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, în decembrie 2016. Evenimentul are loc cu o zi înaintea vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un poliţist care se afla în afara serviciului, cu prilejul deschiderii unei expoziţii la Ankara, în decembrie 2016.

Agresorul a strigat ‘Allahu Akbar’ şi ‘Nu uitaţi de Alep!’, făcând referire, după toate aparenţele, la implicarea militară a Rusiei în Siria. El a fost împuşcat mortal de forţele de poliţie la locul incidentului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că în spatele asasinatului se află mişcarea lui Gulen, acuzaţie respinsă de acesta.

Potrivit Haberturk, cei opt împotriva cărora au fost emise mandate de arestare sunt acuzaţi că au ordonat asasinarea ambasadorului Karlov.

Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, mai este acuzat de regimul de la Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016.

Potrivit cotidianului Hurriyet, alte şapte persoane, printre care trei poliţişti, au fost arestate până acum în legătură cu asasinarea diplomatului rus.

Asasinul era originar din Soke, din sud-vestul Turciei, regiune considerată una din cele mai secularizate din ţară.

Conform presei de la acea vreme, tatăl atacatorului a declarat că fiul său a început să-şi schimbe comportamentul după ce a intrat în academia de poliţie, devenind mai religios.

Vladimir Putin se întâlnește marți cu Președintele Turciei și cu Președintele Iranului

Şeful statului rus, Vladimir Putin, soseşte marţi într-o vizită de două zile în Turcia, unde se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan. De asemenea, se va întâlni şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei state sunt garantele negocierilor de pace de la Astana, care au instituit zone dezescaladare în Siria.

CITEȘTE ȘI: Cântăreață arestată pe aeroportul din Turcia. Motivul surprinzător pentru care controlul de securitate a luat această decizie
Cutremur catastrofal în stațiunile din Turcia și Grecia. Care e starea turiștilor români
Referendum Turcia: Principalul partid de opoziție contestă rezultatele

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top