UDMR vrea o schimbare dupa alegerile parlamentare și rezultate

Adrian Vrauko
12.12.2016
UDMR vrea o schimbare dupa alegerile parlamentare și rezultate

Tanczos Barna (UDMR): Am primit mandat să cerem o schimbare de optică la Bucureşti: mai multă descentralizare

Liderul grupului UDMR din Senat, Tanczos Barna, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată după încheierea votului, la Miercurea Ciuc, că Uniunea a primit un mandat “susţinut de sute de mii de voturi” pentru a cere o schimbare de optică la Bucureşti în privinţa descentralizării, creării de regiuni puternice, şi nu artificiale “după bunul plac al unora”.

“Cred că am primit un mandat pentru a cere o schimbare de optică şi la Bucureşti. Noi am propus în această campanie să salvăm Transilvania, Ardealul, de Bucureşti, în ideea de a aduce mai multă descentralizare, în ideea de a ne concentra pe regiunile istorice, de a face în România regiuni istorice puternice, şi nu regiuni artificiale după bunul plac al unora. Pentru acest lucru am primit un mandat puternic, serios, susţinut de sute de mii de voturi. Este obiectivul nostru principal. Ceea ce s-a votat astăzi este viitorul Transilvaniei din punctul nostru de vedere şi este cel mai important lucru cu care mergem de luni la Bucureşti, să ne începem mandatul”, a declarat Tanczos Barna.

Întrebat dacă există posibiliatea ca UDMR să intre la guvernare, acesta a afirmat că în momentul de faţă calculele sunt “complicate” şi că trebuie aşteptată redistribuirea.

Senatorul Tanczos Barna a mai spus că rezultatul obţinut în urma alegerilor demonstrează că “maghiarii din România cred în Transilvania” şi într-o echipă “care poate să facă din regiunea istorică Transilvania casa lor”., iar colaborarea cu toate formaţiunile politice.

“Rezultatele de astăzi ne obligă la încă patru ani de muncă. Le-am promis un singur lucru alegătorilor din Ciuc: că voi munci. Voi munci pentru Ţinutul Secuiesc, voi munci pentru Transilvania, care este pământul nostru natal, este casa noastră”, a mai spus Tanczos Barna.

Fostul ministru al Mediului în guvernele Tăriceanu, Ungureanu şi Ponta, deputatul UDMR Korodi Attila, a declarat, la rândul său, că mandatul dat, duminică, de electoratul maghiar reprezentanţilor Uniunii reprezintă “o responsabilitate imensă” şi “o schimbare de generaţie”, care să se implice mai mult în viaţa comunităţii, în dezvoltarea economică şi în “respectarea drepturilor minorităţii maghiare, nu numai individuale, dar şi comunitare”.

“Este greu să vorbim astă seară, pentru că mandatul cred că este mult prea mare faţă de ce ne-am aşteptat. Înseamnă că ceea ce reprezentăm noi poate să fie un punct de plecare şi ne asumăm lucrul acesta. Sper să ne fie alături toţi ciucanii”, a spus Korodi Attila, care a candidat pentru cel de-al treilea mandat consecutiv în Camera Deputaţilor.

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a mulţumit alegătorilor pentru prezenta în număr mare la vot şi pentru rezultatele „enorme” rezultatele obţinute de UDMR.

“Eu cred că s-a ajuns la rezultate enorme, cum se vede acum, pentru că nu ne amintim în ultimii 10-15 ani să fi avut UDMR un astfel de rezultat şi am reuşit acest rezultat având în vedere că am avut candidaţi buni, care au lucrat şi nu numai în timpul campaniei, ci şi înainte, în perioada mandatului şi aşa o să se continue”, a precizat Borboly Csaba.

Liderul Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, dar şi senatorul Tanczos Barna au mulţumit, de asemenea, premierului Ungariei, Orban Viktor, vicepremierului Semjen Zsolt, membrilor Guvernului de la Budapesta, preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor din statul vecin, “pentru susţinere, pentru încrederea” acordată candidaţilor UDMR în campania electorală şi la alegerile parlamentare.

Judeţul Harghita s-a situat pe locul al patrulea la nivel naţional, cu o prezenţă la urne de 44, 6 la sută, după judeţele Olt, Teleorman şi Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *