Connect with us
Un deputat UDMR cere ca românii veniți din străinătate să plătească taxe, ca să fie tratați la urgență

Politic

Un deputat UDMR cere ca românii veniți din străinătate să plătească taxe, ca să fie tratați la urgență

Un deputat UDMR cere ca românii care au venit acasă din țările afectate de epidemie să plătească taxele la stat, în valoare de 1350 de lei dacă vor să fie tratați la urgență. Propunerea a stârnit furie, dar deputatul motivează că aceștia nu au contribuit la bugetul de stat al și cel al Asigurărilor Sociale, iar taxele pe sănătate ar trebui să fie achitate dacă doresc să fie tratați în România.

Propunerea încalcă însă regulamentul european și legislația privind medicina de urgență care prevede că orice cetățean beneficiaza în Europa de medicină de urgență gratuită, indiferent dacă este sau nu asigurat.

Citește și: Ce este starea de urgență în România și cum poate fi declarată, ordonanța 1/1999

Deputatul UDMR spune că va supune parlamentului propunerea sa și acuză românii din străinătate că mulți s-au întors în România pentru că afara nu ar beneficia de tratament.

Citește și: Ce este starea de alertă care ar putea fi declanșată în România

„Este absurd să ceri oricărui cetățean, indiferent de etnie să plătească taxe dacă se îmbolnăvește de acest virus sau are probleme grave de sănătate și necesită asitență de urgență”, a comentat la Antena 3 un senator.

Rog autorităţile competente ale statului român ca la intrarea în ţară să oblige toţi cetăţenii să completeze un formular privind existenţa sau inexistenţa unui contract de muncă în vreuna din ţările Uniunii Europene, iar în cazul în care acesta nu există, să fie obligaţi să completeze declaraţia unică privind asigurarea de sănătate prin plată directă. Formularul astfel completat şi asumat chiar în cursul zilelor de carantină obligatorie, ar putea oferi tuturor cetăţenilor români fără loc de muncă în vreuna din ţările UE, să beneficieze de toate avantajele sistemului sanitar românesc, în cursul anului 2020, din momentul depunerii la reprezentantul ANAF din vamă sau online. Din punct de vedere administrativ se poate realiza aceasta fără proceduri complicate, iar obligaţia de achitare a sumei de 1338 de lei trebuie îndeplinită până cel târziu la data de 15 martie anul viitor.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

1 Comment

1 Comment

  1. Sergiu

    2020-03-11T22:10:18+02:00 at 22:10

    Nesimtitule grijania mati de bozgor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top