Connect with us
diplomat rus exilat

Politic

Un diplomat din Ambasada Rusiei la București, obligat să părăsească România! Ce acuzații i se aduc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata. De asemenea, acesta va fi obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni.

Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar „MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”, arată sursa citată.

Conform concluziilor, Consiliul European „este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”.

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, subliniază MAE pentru Agerpres.

Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Marea Britanie a expulzat 23 de cetăţeni ruşi în urma acestui scandal, iar Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.

ȘTIRI ASEMĂNĂTOARE: Prima reacție a Rusiei, după acuzațiile legate de otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie

După ce Anglia, Franța și Statele Unite au afirmat că Rusia este vinovată de uciderea fostului spion rus și a fiicei sale în Marea Britanie, Rusia a anunţat vineri că a declanşat o anchetă pentru ‘tentativă de asasinat’ asupra fiicei fostului agent dublu rus Serghei Skripal, victimă a otrăvirii alături de tatăl său, la 4 martie, în Marea Britanie.

‘O anchetă pentru tentativă de asasinat asupra cetăţenei ruse Iulia Skripal (…), (tentativă) întreprinsă în Salisbury, Marea Britanie, a fost declanşată la 16 martie‘, a anunţat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism plasat sub autoritatea directă a Kremlinului.

Victime ale otrăvirii, Iulia Skripal şi tatăl ei, fostul agent dublu rus Serghei Skripal, au fost spitalizaţi la 4 martie în stare critică la Salisbury, un mic oraş din sud-vestul Marii Britanii.

Londra consideră Rusia responsabilă de această otrăvire şi a anunţat o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, care însă respinge ferm orice implicare a sa.

Autorităţile ruse au mai anunţat vineri declanşarea unei anchete şi asupra ‘uciderii’ lui Nikolai Gluşkov, exilat rus în Marea Britanie şi fost aliat al ex-oligarhului devenit opozant în exil Boris Berezovski, descoperit mort în circumstanţe neelucidate, luni la Londra. Potrivit mass-media ruse, trupul neînsufleţit al lui Nikolai Gluşkov avea semne de strangulare.

În urma acestui deces, poliţia britanică a subliniat într-un comunicat că ‘nu deţine dovezi conform cărora ar exista o legătură cu incidentul de la Salisbury’.

În aceste două cazuri, Comitetul de anchetă rus se declară ‘gata să coopereze cu organismele abilitate din Marea Britanie’.

CITEȘTE ȘI: Ministrul de externe britanic, acuzații grave la adresa Rusiei. Însuși Putin ar fi dat ordinul să fie otrăvit spionul rus

Donald Trump, despre otrăvirea unui fost spion rus: „Acest act mă duce cu gândul la Rusia”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top