Viorica Dăncilă, prima reacție după rezoluția împotriva României:„ Expresia unor interese…”

15.11.2018
Viorica Dăncilă, prima reacție după rezoluția împotriva României:„ Expresia unor interese…”

Premierul Viorica Dăncilă a avut prima reacție după rezoluția împotriva României de marți. Aceasta consideră că România este pregătită pentru preluarea și exercitarea cu succes a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Iată ce a spus astăzi prim-ministrul:

„Încă de la începutul mandatului, Guvernul României a inițiat și dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Programul de acțiuni este finalizat, au fost create mecanismele de lucru și au fost stabilite modalitățile de desfășurare a acțiunilor.

Citește și: Comisia Europeană, prima reacție după criticile PSD cu privire la MCV: „Nu pedepsește…”

Sunt lucruri foarte bine cunoscute atât pe plan intern cât și pe plan extern. Săptămâna viitoare vom primi vizita președintele Parlamentului Euroepean Antonio Tajani, liderilor grupurilor politice și ale altor oficiali de rang înalt de la nivel european.

Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene și buna gesitionare a unor dosare importante și mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitor Uniunii Europene post-Brexit, evoluția politicii de securitate.

Citește și: Toader, despre raportul MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii…

Avem capacitatea să dovedim partenerilor noștri europeni că România este un stat membru echilibrat și responsabil, determinat să contribuie la construirea viitorului Uniunii Europene, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul.

Votul de marți din Parlamentul Eurpean este un asemenea moment și vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluția Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condițiile în care sunt multe puncte, votul nu a fost despre România sau despre dreptate.

Mă refer aici la respingerea mendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului judiciar în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al Uniunii Europene”, a declarat Viorica Dăncilă.

România, criticată în raportul MCV, Bulgaria lăudată

Marți, România a primit un raport MCV extrem de critic din partea Comisiei Europene.

Comisarii europeni cer guvernanților, printre altele, să nu pună în aplicare legile justiției și să țină cont de toate recomandările formulate de GRECO și Comisia de la Veneția.

De asemenea, se cere suspendarea imediată a procedurilor de revocare și de numire care vizează procurorii în funcție.

foto: hepta.ro