Connect with us
pamanteni-09092015

Știri

Povestea de dragoste a ,,celui mai iubit dintre pamanteni”

Dincolo de operele sale care au marcat literatura romaneasca, Marin Preda sau ,,cel mai iubit dintre pamanteni” a trait in umbra o frumoasa poveste de dragoste. Inspiratia si muza sa a fost Aurora Cornu.

,,Cel mai iubit dintre pamanteni” a cunoscut-o pe femeia care urma sa ii fie sotie la mijlocul anului 1952. Cu zece ani mai batran decat ea, Preda era pe vremea aceea un tanar prozator care in ochii lumii parea singuratic si morocanos. In chimb, Aurora Cornu in varsta de 20 de ani era o tanara poeta, frumoasa si cu o personalitate debordanta.

S-au intalnit pentru prima data in incinta cantinei Uniunii Scriitorilor. Lucrurile nu au evoluat ca in filmele de dragoste. Din contra, la inceput cei doi se ironizau si isi intorceau spatele, a povestit fosta sotie regretatului Preda.

Sursa foto: reporterntv.ro

Sursa foto: reporterntv.ro

Doi ani mai tarziu, in vara anului 1954 cei doi s-au reintalnit in Eforie Nord, intr-o vila a Uniunii Scriitorilor. Farmecul marii, schimbarea de peisaj sau poate chiar pura intamplare a aprins fitilul dragostei intre cei doi scriitori.

CITESTE SI: POVESTEA INCREDIBILA A LUI ANGHEL SALIGNY SI A CELUI MAI LUNG POD DIN EUROPA

Intamplarea a facut ca Aurora sa fie cazata in camera in care trebuia sa locuiasca ,,cel mai iubit dintre pamanteni”. Femeia a vrut sa-i elibereze camera, si vazand-o ca isi face bagajele in graba, Preda a cedat, fascinat de personalitatea ei si i-a spuns sa o pastreze.

A urmat apoi prima noapte de nesomn din valvataia iubirii ce l-a cuprins pe tanarul scriitor. In noaptea aceea, Marin Preda i-a scris Aurorei si prima scrisoare de dragoste: ,, Dar iata ca o adiere de durere, de parere de rau, de mahnire izvoraste din inima mea. Te-am facut sa suferi, simt ca acest lucru s-a intamplat si mi-e greu sa indur asta acum, singur, cu gandul la tine, scriindu-ti intaia mea scrisoare de dragoste. (…) Te iubesc de tot, cu parul tau, cu hainele tale verzi, cu salopeta si sandalele tale ciudate.”

Dupa ce Aurora a primit scrisoarea si a citit-o, cei doi au ramas de nedespartit. Au mers impreuna pe plaja, au impartit aceeasi mancare, au lenevit la soare pe acelasi cearsaf. Doi an mai tarziu s-au casatorit. Ea obisnuia sa il alinte spunandu-i des ,,Marine, tu esti cel mai iubit dintre pamanteni”.

Sursa foto: webcultura.ro

Sursa foto: webcultura.ro

Aurora a avut o intelegere cu Preda conform careia daca femeia isi dorea vreodata sa plece el nu trebuia sa se impotriveasca. Acest lucru s-a intamplat si in vara anului 1958 Aurora l-a parasit pe scriitor placand la Sinaia. Femeia a povestit ca sa il iubiesti pe Preda a fost pe cat de frumos, pe atat de greu. Marin Preda s-a dus dupa ea la Sinaia si acolo au trait cele mai frumoase doua saptamani de despartire din viata lor. Chiar daca in 1965 Aurora a plecat definitiv la Paris, de unde nu s-a mai intors, dragostea sa pentru ,,cel mai iubit dintre pamanteni” nu s-a stins niciodata.

Sursa foto: jurnalul.ro

Sursa foto: jurnalul.ro

Care este povestea ta de dragoste?

Sursa foto: jurnalul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top