Connect with us
Povestea filmului "Spotlight" si reactia Vaticanului, dupa premiile Oscar

Știri

Povestea filmului „Spotlight” si reactia Vaticanului, dupa premiile Oscar

Povestea filmului Spotlight, castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun film al anului, a starnit reactii din partea Bisericii Catolice. Filmul prezinta ancheta jurnalistilor din Boston care dezvaluie o serie lunga de abuzuri sexuale facute de preoti catolici asupra copiilor.

Filmul „Spotlight” prezinta ancheta jurnalistica a celor de la Boston Globe, care a dezvaluit abuzurile sexuale comise de preoti asupra copiilor din parohiile din Boston, in mod sistematic. Dupa ce productia a castigat trofeul Oscar pentru cel mai bun film al anului, ziarul Vaticanului a reactionat cu cateva articole.

Lucetta Scaraffia, editor al publicatiei „Obbservatore Romano„, a precizat intr-unul dintre articolele semnate de el ca „Nu toti monstrii poarta sutana. Pedofilia nu apare neaparat din cauza abstinentei. Dar, a devenit clar ca in Biserica Catolica unii dintre preoti au devenit mai preocupati de imaginea acestei institutii, nu si de ce se petrece inauntrul ei”.

Filmul „Spotlight” a readus in memoria oamenilor evenimentele bizare care s-au intamplat in Boston ani la rand, „acoperite” fiind de un alt eveniment tragic al americanilor, atacul asupra turnurilor World Trade Centre.

Filmul "Spotlight"

Filmul „Spotlight”

Povestea anchetei jurnalistice a celor de Boston Globe

Dupa ce au descoperit mai multe povesti de abuzuri sexuale comise de preoti catolici asupra copiilor din parohii, dar si modul in care au fost ascunse timp de mai multe decenii, jurnalistii de la Boston Globe nu au putut publica articolul deoarece in perioada aceea turnurile gemene au fost lovite de avioane. Cum toata atentia era indreptata asupra atacurilor teroriste, cei de la Boston Globe au fost nevoiti sa astepte pana la ianuarie 2012 pentru a tipari articolul.

Ancheta jurnalistica

Demersul jurnalistilor Boston Globe a declansat un val de investigatii la nivel global care au demascat abuzuri similare in parohii din lumea intreaga. Pentru ancheta ponita in Boston, jurnalistii implicati in aceasta poveste au castigat premiul Pulitzer.

Povestea reala a filmului

De ce a durat 34 de ani, timp in care a existat o succesiune de trei cardinali si multi episcopi, ca Geoghan sa nu mai aiba copii in preajma? “ – a fost titlul primului articol publicat de Boston Globe. De altfel, cei 6 jurnalisti au fost apreciati pentru curajul lor de a lovi una dintre cele mai importante institutii ale tuturor timpurilor, Biserica Catonica. Acesta a fost motivul pentru care cei doi producatori ai filmului „Spotlight”, Nicole Rocklin and Blye Faus, au ales sa reproduca aceasta poveste controversata.

Jurnalistii de la Boston Globe

Jurnalistii de la Boston Globe


Dupa ce au facut cateva cercetari, cei doi si-au dat seama ca nu vor sa faca un film despre scandal in sine, ci mai mult despre investigatia jurnalistica a celor de Boston Globe.

Dupa lungi cercetari si documentari pentru a putea reinterpreta cat mai real povestea redactiei „Spotlight„, concluzia filmului a fost una clara. Absolut toti au avut partea lor de vina: preotii, comunitatea care a inchis ochii, dar si jurnalistii care au refuzat sa cerceteze cazul inca de la primele abuzuri ale preotilor.

CITESTE SI: Allegiant, ultimul film din seria Divergent, are premiera in Romania pe 11 martie TRAILER
CITESTE SI: Preot filmat in timp ce priza cocaina intr-o camera cu obiecte naziste VIDEO

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top