Categorii Știri

Povestea incredibila a primului zgarie-nori romanesc. Sigur nu stiati asta!

Atunci cand spunem zgarie-nori ne ducem cu gandul la cladirile care brazdeaza cerul in New York. Dar stiai ca primul zgarie-nori din Romania s-a construit in Bucuresti in anul 1933?

Constructia primului zgarie-nori din istoria Romaniei a inceput la Bucuresti chiar in timpul Marii Crize Economice. Astfel un contract de monopol de 20 de ani al Corporatiei Internationale de Telefonie si Telegraf din S.U.A. a adus suficiente fonduri pentru constructia Palatului Telefoanelor.

Sursa foto: turismistoric.ro

Primul zgarie-nori din Bucuresti a fost construit  pe amplasamentul Terasei Otetelesanu, cladirea urmand a se inalta chiar langa fostul Teatru National. Indrazneta constructie a inceput sa se inalte din temelii in 1931 si a avut o durata de desfasurare de 20 de luni, lucrarile finalizandu-se in anul 1933.

CITESTE SI: CUM TRAIESTE 1% DIN POPULATIA LUMII. AI VREA SA FACI SCHIMB CU ACESTI OAMENI?

Sursa foto: turismistoric.ro

Cu ajutorul Uzinelor si Domeniilor de Fier Resita, Palatul Telefoanelor a fost prima constructie din Romania care beneficia de structura metalica. Detaliu ce a facut ca inalta cladire sa reziste pana in zilele noastre.

Stilul Palatului a fost unul Art Deco cu motive decorative care fac trimitere la cultura egipteana antica. Cei trei arhitecti care au proiectat zgarie-nori-ul au dorit foarte mult ca intreaga constructie sa semene cu inaltele cladiri din New York.

Sursa foto: turismistoric.ro

Structura bine realizata a Palatului Telefoanelor a rezistat cu stoicism bombardamentului celui de-al Doilea Razboi Mondial dar si cutremurului din 1977.

In anul 1934 a fost inaugurat primul zgarie-nori din Romania, in Bucuresti iar la ceremonie a participat Regele Carol al II-lea.

Sursa foto: turismistoric.ro

Cu o inaltime de 52,5 metrii, Palatul Telefoanelor a intrat in istorie drept primul zgarie-nori din Romania. O cladire mai inalta avea sa fie construita abia in anii ’70 si este cunoscuta ca Intercontinentalul de astazi.

Sursa foto: click.ro

Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:31

Share
Scris de
Raluca Badoiu