Se spune ca varsta este doar un numar, chiar si atunci cand vorbim de regi. Istoria insa a demonstrat ca lucrurile nu au stat asa!
Imaginati-va doar ca unii dintre acesti regi despre care vom vorbi au fost incoronati chiar inainte de a invata sa vorbeasca sau sa mearga. Si asta pentru ca poporul avea nevoie de un suveran la tron, macar cu numele. Iata care au fost povestile celor mai tineri regi din istorie si prin ce au trebuit sa treaca de-a lungul domniei lor!
1. Regele Mihai I
Pentru ca suntem romani si pentru ca si Romania a dat unul dintre cei mai tineri regi, vom incepe cu Regele Mihai I. S-a nascut in luna octombrie a anului 1921, si a fost proclamat mostenitor pe tronulu Romaniei la varsta de dor 5 ani. Domnia s-a timpurie a fost cauzata de abdicarea Pricipelui Carol si plecarea acestuia din tara.
Pentru ca era inca un copil in frageda varsta, puterea propriu-zisa a fost preluata de o regenta pana la implinirea majoratului. Mai simplu, Regele Mihai I a fost rege doar cu numele pana la varsta de 18 ani.
Pentru ca regenta nu s-a ridicat la nivelul problemelor vietii politice din acea vreme, intoarcerea inopinata si oarecum ilegala din iunie 1930 a lui Carol nu a intampinat rezistenta. Detronat de tatal sau, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. S-a intors pe tronul Romaniei in anul 1940, unde a stat pana la instaurarea regimului comunist.
2. Regele Egiptului, Tutankhamon
Celebrul Tutankhamon a urcat pe tronul Egiptului la varsta de doar 9 ani. Si de parca acest aspect nu era suficient, la varsta de doar 7 ani Tutankamon a luat-o de sotie pe frumoasa Ankesenamon, sora sa vitrega. Doi ani mai tarziu, fratele sau mai mare moare, tronul revenindu-i lui.
CITESTE SI: ULTIMELE CUVINTE ALE UNOR PERSONALITATI CELEBRE AFLATE PE PATUL DE MOARTE
Pe cat de timpurie i-a fost urcarea pe tron, pe atat de devreme i-a venit si sfarsitul vietii. Tutankhamon a murit la varsta de doar 19 ani. Se presupune ca ar fi fost ucis printr-o lovitura la cap. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul sau, pentru a putea prelua tronul. O radiografie indica un cheag de sange in interiorul craniul celui mai tanar rege al Egiptului.
3. Regina Christina a Suediei
Christina, fiica lui Gustav II Adolf, a devenit regina Suediei la varsta de doar sase ani. La fel ca in cazul regelui Mihai, Christina a preluat puterea abia la majorat, timp in care tara a fost condusa de o regenta. Regina Christina a abdicat dupa doar 10 ani de domnie si a socat populatia Suediei cand s-a convertit la catolicism si a plecat la Roma.
Ce parere ai despre aceste domnii atat de timpurii ale copiilor deveniti regi?
Sursa foto: Hepta
Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:15:07+02:00 18:15
Acest site foloseste cookies.
Read More