Connect with us
“Poze și pozne” este pus în scenă la Cluj Napoca

Știri

“Poze și pozne” este pus în scenă la Cluj Napoca

“Poze și pozne” este pus în scenă la Cluj Napoca

Sâmbătă, 9 octombrie, ora 11.00 are loc la Auditorium Maximum din Cluj Napoca (sediu al Filarmonicii “Transilvania”) premiera spectacolului educative muzical-teatral “Poze și pozne”, pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu.

Din distribuție fac parte pianista Adriana Toacsen, actorii Adela Mihai și Ionel Barac. Spectacolul va fi prezentat în cadrul unui turneu în datele de 13 octombrie, ora 17,00 (Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești), 18 octombrie, ora 11,00 (Filarmonica “Oltenia” din Craiova), 21 octombrie, ora 11,00 (Teatrul “Act” din București), 3 noiembrie, ora 18.30 (Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12,00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București).

Adriana Toacsen este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, instituţie în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore si Delia Pavlovici şi a câştigat premii la concursuri prestigioase, precum “Jeunesses Musicales” şi “Mihail Jora” de la Bucureşti, “Mozart” de la Cluj-Napoca şi Concursul de muzică de cameră de la Salonic, Grecia. Adriana Toacsen a apărut în faţa publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formaţii camerale.

Adela Mihai a studiat la Universitatea Worcester din Marea Britanie şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale. Pasionată şi de alte domenii artistice precum muzica şi coregrafia, Adela Mihai a evoluat ca actriţă sau dansatoare în spectacolele “On the Roof”, “Iubire pentru 3 plus 1” şi “Visul unei nopţi de vară”, precum şi în filmele “Singh is Blingh”, “O infinitate de Dumnezei” şi “Virtuality”. În anul 2019, Adela Mihai a fost desemnată “Cea mai bună actriţă” primind Premiul juriului la Gala Hop – Gala tânărului actor.

Ionel Barac, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, este licenţiat în arta mânuirii marionetei. A făcut parte din Compania “Passepartout Dan Puric”, iar în prezent colaborează cu Opera Naţională Bucureşti, Compania9 şi cu Grupul de muzică medievală şi tradiţională “Truverii”.

Printre spectacolele de teatru în care a evoluat, se numără “Ţara lui Gufi” în regia lui Decebal Marin, “Drumul Mătăsii” de Ana Pepine şi Paul Cimpoeru, “Fluturi şi oameni” şi Curcubeul Poveştilor” regizate de Silviu Oltean şi “Cănuţă, om sucit” în regia lui Eduard Cîrlan.

Celina Petrescu are o bogată experienţă în lumea teatrului şi filmului românesc. A studiat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi la Facultatea de Jurnalism. În anul 1993, a scris scenariul pentru filmul de lung metraj “Nuntă cu sirenă” difuzat la TVR.

S-a implicat în realizarea unor producţii de succes: “Opera de trei păzeşte” (teatru muzical), “O afacere pe cinste” (teatru radiofonic) şi filmul “My friend Christi” (scurt metraj artistic); de asemenea a scris scenarii de documentare istorice pentru TVR. Între anii 2002 şi 2012, Celina Petrescu a semnat scenariul şi regia pentru “Lecţia micului meloman” la Radio România Muzical, una dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice.

Turneul este inclus în seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2021, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.

Detalii pe site-ul http://jora.musicrit.ro

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsori Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”.

Partener media principal: Radio România Muzical.

Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top