Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România a fost inaugurată, luni, în judeţul Galaţi. Staţiile au fost montate în zona localităţii Izvoarele, unde în urmă cu patru ani s-au produs sute de cutremure misterioase. Unitatea inaugurată la Galaţi a costat aproximativ 400.000 de euro şi este inspirată din sisteme din Japonia şi America.
Dacă va avea succes, specialiştii români vor solicita finanţare pentru extinderea sistemului în toată ţara. Până atunci, cercetătorii vor încerca să afle ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani.
”În programul de guvernare exista obiectivul de a lega cercetarea de practică… Exact asta se întâmplă astăzi aici. Aceste staţii de observare atât de adâncime, cât şi de suprafaţă, au ca scop construirea de strategii având o bază informativă. Exista riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaştem, iar cercetarea are un rol important. Trebuie să ştim cauza şi să găsim soluţii. Este o investiţie strategică, o investiţie importantă pentru cercetare. Sunt trei staţii seismice cu foraje la Izvoarele, Schela şi Negrea, aşezate în formă de triunghi, şi opt staţii de suprafaţă în diferite zone din cele trei localităţi”, a declarat jurnaliştilor ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, potrivit Mediafax.
Unitatea de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din judeţul Galaţi este construită de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cu ajutorul autorităţilor locale. Acestea au concesionat terenul şi au oferit utilităţile necesare.
”Zona aceasta a judeţului Galaţi a devenit o zonă seismică drept pentru care, împreună cu cei de la Institutul de Fizica Pământului, am reuşit să punem bazele acestei staţii de monitorizare. Cred ca cercetătorii vor elucida cauza fenomenelor din aceasta zonă greu încercată de-a lungul timpului”, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu.
Cele trei staţii subterane sunt amplasate la opt kilometri distanţă una de cealaltă, iar senzorii au fost îngropaţi la o adâncime de 60 de metri. Aparatele înregistrează mişcările scoarţei terestre şi trimit informaţiile automat la Institutul de Fizica Pământului.
”Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem similar în ţară. Datele se transmit la Bucureşti în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea şi trimite informaţiile în timp real către utilizatori, autorităţi, ISU etc. Utilitatea am putea spune că este multiplă: în primul rând informaţiile obţinute de la această staţie sunt utilizate pentru proiectarea în construcţii, pentru alunecările în teren, cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Şi pe partea de alertare, datele pot fi folosite şi transmise către ISU”, a declarat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.
De asemenea, staţia seismică din Galaţi va oferi detalii despre structura solului şi va contribui la întocmirea hărţilor de risc.
Unitatea a apărut în condiţiile în care, în urmă cu patru ani, sute de cutremure misterioase au fost înregistrate în localitatea Izvoarele. În 2013 şi în 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în satul gălăţean. Originea mişcărilor tectonice a rămas un mister, deşi în zonă au venit numeroşi specialişti.
De vină pentru mişcările scoarţei ar putea fi pânza freatică sau o falie nedescoperită. Specialiştii, însă, au exclus varianta localnicilor care dau vina pe sondele petroliere din zonă.
Citeşte şi Lovitură DURĂ pentru inculpaţii din dosarul TelDrum
Acest site foloseste cookies.
Read More