Connect with us
Premierul grec își asumă responsabilitatea politică pentru incendiile din Grecia

Știri

Premierul grec își asumă responsabilitatea politică pentru incendiile din Grecia

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a asumat vineri ”întreaga responsabilitate politică pentru tragedia” provocată de incendiile devastatoare de luni de la est de Atena, soldate până în prezent cu cel puţin 87 de morţi şi care au dus la acuzaţii din partea opoziţiei în ce priveşte eşecul guvernului de a apăra vieţile oamenilor, relatează Reuters şi AFP.

”V-am convocat astăzi aici în primul rând pentru a-mi asuma întreaga responsabilitate politică pentru această tragedie, în faţa cabinetului meu şi a poporului grec”, a declarat Tsipras într-un discurs rostit în faţa consiliului său de miniştri, difuzat în direct de către media.

Guvernul va acţiona repede cu un plan naţional pentru a ataca problema încălcării de decenii a prevederilor în domeniul construcţiilor, a afirmat Tsipras, adăugând că există indicii potrivit cărora incendiile au fost provocate.

Opoziţia a acuzat guvernul de aroganţă şi de eşec absolut în ce priveşte apărarea vieţile oamenilor, ca urmare a reacţiei autorităţilor în faţa incendiilor devastatoare.

În același timp rămân întrebări fără răspuns cu privire la modul în care au murit zeci de oameni în localitatea Mati, unde 49 % dintre case au fost declarate nelocuibile.

Incendiile din Grecia au provocat un adevărat dezastru în statul elen. Sunt peste 80 de morți, iar alte sute de persoane au fost rănite sau au rămas fără bunuri.

Focul a distrus stațiunea Mati situată la 40 de kilometri de Atena

Stațiunea Mati, aflată la 40 de kilometri de Atena, pe malul Mării Egee, a fost distrusă de flăcări aproape în totalitate.

„Eram pe plajă cu circa 250-300 de alţi oameni. Unii erau arşi, alţii aproape leşinau de la fum şi de la flăcări. Stăteam grupaţi, ne ţineam de mâini şi ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum.

Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări şi bucăţi care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr şi în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare”, a declarat o supraviețuitoare a tragediei.

Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi.

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiți că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top