Cireșele sunt în mod automat asociate cu luna mai care se și numește cireșar. De obicei cireșele vin pe piață cu prețuri uriașe la care nu ne-am aștepta deoarece vin din import. În același timp cireșele de la fermele românești se strică în lădițe pe marginea drumului.
În fiecare an în luna mai apar cireșele de mai care vin pe piață la un preț exorbitant. De obicei un kilogram de cireșe venite din import pornește de la 60 lei și uneori poate ajunge la 180 lei. În funcție de oraș și de piața unde sunt comercializate fructele au un preț mai ridicat sau mai scăzut.
Cei care fac profit din vânzarea de cireșe în acest sezon nu sunt neapărat români. În piețe, cireșele care sunt vândute vin de obicei din Grecia. În acest moment cireșele românești se află în faza de coacere și abia în perioada următoare vor apărea pe piață.
Prețurile ridicate la care se vând cireșele șunt de obicei ținta multor glume care mai de care mai amuzante. Veniturile românilor nu sunt de obicei atât de mari ca prețul cireșelor să fie unul scăzut. Din această discrepanță se inspiră toată lumea și creează glume.
De exemplu, în Piața Centrală din Bacău un kilogram de cireșe costă 80 lei, iar această sumă este impozitul anual pentru o mașină în Bacău.
În medie, 8 cireșe au 100 grame, așadar o cireașă costă mai mult decât o pâine. Cu un leu nici o pâine nu poți cumpăra. În Prahova cireșele sunt aduse din Grecia și se vând cu prețul de 70 lei/kilogram.
În capitală, prețurile sunt și mai mari: ajung la 120-150 lei/kilogram. Cireșele din țara noastră sunt în acest moment mai scumpe decât cele vândute în America. În America cireșele se vând cu 12 dolari, iar în Anglia cu 10 lire.
Așteptăm ca fructele noastre să ajungă pe piață pentru ca prețul să înceapă să scadă. De reținut este că anul trecut cireșele și-au menținut prețul pe toată durata culesului fructelor.