Știri

Previziuni sumbre pentru românii cu datorii la bănci în 2018: „Există presiuni pe…

La jumătatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2% la o inflație de 4%, estimează economistul șef al Raiffeisen, Ionuț Dumitru. Acesta a mai afirmat că BNR va trebui să mențină ROBOR stabil și să permită volatilitatea cursului.

“ROBOR a fost întotdeauna foarte volatil fiindcă BNR a preferat să aibă un curs mai stabil din cauza gradul de îndatorare mare al populaţiei, în special în valută. Creşterea ROBOR a avut la bază factori fundamentali şi structurali. Printre cei fundamentali se numără inflaţia, care a fost negativă pe fondul reducetii TVA. Perioada anormală a fost când ROBOR a fost sub 1%. Inflaţia va creşte destul de repede. La sfârşitul anului estimăm că va atinge 2,4%, iar la jumatatea lui 2018 peste 4%. Tendinţa era foarte clară de creştere a ROBOR”, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, conform Mediafax.

Acesta a explicat că, printre factorii conjuncturali se numără plăţile dividendelor companiilor de stat (anul acesta 5 miliarde de lei), cumulat şi cu faptul că Ministerul Finanţelor a avut maturitate la obligaţiuni pe timp foarte scurt. Astfel s-a ajuns la lipsă de lichiditate.

“Există presiuni pe curs fiindcă deficitul de cont curent creşte foarte repede şi merge către 4%. Problema este finanţarea acestui deficit – investiţiile străine directe au scăzut, plus intrările de fonduri UE, care şi ele scad. În opinia mea, în momentul de faţă BNR este într-o dilemă: curs stabil sau dobânzi stabile? Echilibrul cred că va fi dobânzi stabile şi curs volatil”, a adăugat Dumitru.

Citește și: MUGUR ISĂRESCU, anunț important despre banii românilor

Acest articol a fost actualizat la: 2017-10-06T16:18:56+03:00 16:18

Share
Scris de
Catalin Nae
Stiri Despre bancidatoriipreviziuni

Acest site foloseste cookies.

Read More