Știri

Prima reacție DNA, după decizia CCR: „Este momentul să tragem un semnal de alarmă”

Mult așteptata reacție DNA  a sosit!  Aceasta vine în urma contextului deciziei Curţii Constituţionale privind obligaţia preşedintelui României de a emite ordinul de revocare a şefei DNA.

Procurorii anticorupţie trag un semnal de alarmă şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor.

Reacţia DNA vine în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind obligaţia preşedintelui României de a emite ordinul de revocare a şefei DNA.

„Este momentul să tragem un semnal de alarmă şi să ne exprimăm îngrijorarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor, care reprezintă o premisă esenţială a luptei împotriva corupţiei.

Fără garanţiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupţiei nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanţii riscă să afecteze grav investigaţiile desfăşurate de procurorii anticorupţie”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de DNA, care precizează că reflectă punctul de vedere exprimat de procurorii anticorupţie.

Ce a decis Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Citește și: CCR: „Președintele trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi”. Decizia este obligatorie

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie,  doamna Laura Codruţa Kovesi.

2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”, arăta CCR.

Cei șase judecători care au votat pentru această soluție au apreciat că „prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii.

Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

Share
Scris de
Apetrii Tora