Președintele Klaus Iohannis a fost efectuat o vizită în județele Harghita și Covasna marți, pentru a participa la dezbateri cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai asociaţiilor profesionale.
Șeful statului a fost întâmpinat cu intonarea imnului secuiesc, moment care l-a luat prin surprindere. „Nu am ştiut. Am ascultat imnul secuiesc în semn de respect”, a spus președintele după eveniment.
Totodată, aflat la o întâlnire cu reprezentanții de etnie maghiară din cadrul administrației publice locale, președintelui Iohannis i s-a oferit un steag al Ţinutului Secuiesc, de către primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly.
Reacția lui Klaus Iohannis a făcut înconjurul Internetului și poate fi văzută în videoclipul de mai jos!
„Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României să vă las cadou în amintire tricolorul nostru, al tuturor. (…) România cu Ungaria are un parteneriat strategic, dar el nu se bazează pe relaţii etnice, sau interetnice, ci se bazează pe relaţiile între două state vecine şi care trăiesc în bună înţelegere”, a conchis Iohannis.
De asemenea, președintele României a respins ideea unei autonomii bazate pe criterii etnice.
„România nu are regiuni administrative şi aici, autonomia regională s-ar încadra, dacă s-ar forma regiuni, în ceea ce se numeşte autonomia locală, care este destul de bine definită în România.Ea poate fi îmbunătăţită prin procedeul pe care l-am discutat de multe ori şi anume prin descentralizare, dar atâta vreme cât nu există regiuni, nu putem să vorbim despre o autonomie regională. Dacă este bine sau nu să se formeze regiuni în România este o discuţie care este în curs şi aici am o părere foarte clară: o regiune nu trebuie în niciun fel să reprezinte o etnie. Ea trebuie să reprezinte o entitate economică şi dacă regiunile permit dezvoltarea economică şi modernizarea administraţiei, atunci ele pot fi făcute. Dacă nu, nu”, a detaliat preşedintele Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus că se întâmplă frecvent ca „realităţile” din judeţele locuite în majoritate de cetăţeni maghiari sunt interpretate într-o manieră care „dezbină” şi „promovează ostilitatea” şi a subliniat că doar o participare la viaţa publică a întregii societăţi poate să ducă la o „bună apărare a intereselor legitime” ale comunităţii.