Știri

Primele măsuri în cazul lui Gyuri Pascu: Medicul acuzat că a încălcat fișa postului

Primele concluzii în cazul morții lui Ioan Gyuri Pascu. Comisia de disciplină a stabilit că medicul care l-a consultat pe artist cu două ore înainte de deces şi l-a diagnostocat cu atac de panică a încălcat fişa postului.

Update 12:40: Alis Grasu a prezentate primele măsuri care sunt luate în cazul medicului de pe Ambulanță, care a intervenit la solicitarea lui Ioan Gyuri Pascu, în noaptea în care a murit.

„Medicul nu are în fișă consimțămantul pacientului în ceea ce privește refuzul de a fi trasportat la spital. Pentru aceste abateri, comisia a propus sancționarea medicului. Pentru suspiciunea de malpraxis, Colegiul Medicilor este cel care se va pronunța. Vorbim de un medic cu o vechime de 13 ani care nu a avut nicio abatere.

Nu a luat cu dânsa electrocardiograful și defibrilatorul. Noi nu putem analiza decât lucrurile clare și articolele din regulament care au fost încălcate. Am constatat că nu a avut întregul aparat cu dânsa.

Am vorbit cu dânsa și mi-a spus că toți parametri erau normali, nimic nu a pledat către o afecțiune cardiacă. Știa că este diabetic. Eu aș fi făcut acea electrocardiogramă.

Nu am facut public pentru că nimeni nu m-a întrebat. În regulament nu se specifică că trebuie să anunț presa.
Toate mașinile de consultații la domiciliu au aparat pentru electrocardiograma, au defibrilator, au pulsoximetru, au tot ce le trebuie să intervină. Și aici avea. Nu a luat electrocardiogragful. Dacă nu le-a luat putea să le ceara.

A fost nevoie de două ambulanțe pentru că starea pacientului s-a agravat. Starea sa a devenit critică. Medicul spune că i-a propus să meargă la spital, dar domnul Gyuri Pascu a refuzat. A zis că a consultat mulți medici, dar vrea să i se facă ceva ca să poată dormi.

Sanctiunea înseamnă maxim 10 % pe trei luni. „, a spus Alis Grasu.

Update 12:24: Arafat a spus că în Colegiul Medicilor se va decide dacă actul medical la prima intervenţie în cazul lui Ioan Gyuri Pascu a fost unul corect.

„S-a dat raportul care s-a făcut de către Corpul de control al Departamentului împreună cu controlul Ministerului Sănătăţii. Împreună au lucrat şi s-a dat un raport care va fi înaintat Colegiului Medicilor pe aspectele medicale. Da, există suspiciuni că poate că anumite chestiuni au fost privite superficial. Dar acest lucru nu putem să-l decidem noi, trebuie să-l decidă Colegiul Medicilor”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Știre inițială:

Scandalul a pornit după ce Cătălin Tolontan a publicat informația potrivit căreia înainte de deces cu două ore, Ioan Gyuri Pascu s-a simțit rău, iar soția acestuia a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță.

”Au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă a site-ului tolo.ro, chiar de la Ambulanța București.

După alte două ore s-a solicitat din nou ambulanța. Însă, din păcate, Ioan Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.

Tolo.ro a luat legătura cu șefa de la Ambulanță, Alice Grasu, care a și confirmat cele relatate.

Alis Grasu, șefa Ambulanței, a oferit detalii din noaptea în care a murit actorul.

„S-a demarat la nivelul serviciului o cercetare administrativă. Mâine era termenul limită. Ambulanța a ajuns în 11 minute. Încă de la telefon se spune că pacientul face frecvente atacuri de panică. Este încadrată ca și urgență de cod verde, se trimite un medic de la conslutații. Găsește un pacient care de aproximativ câteva zile are insomnii și insomniile se datorează durerilor de la nivelul genunchiului, pentru care făcea fizioterapie. Este măsurată tensiunea, care are o valoare normală. Afirmă că e diabetic. Electrocardiograma nu există. Toată simptomatologia nu impunea electrocardiogramă. Este foarte importantă nota explicativă.

Toată lumea trebuie să știe că actul medical făcut de un medic este responsabilitatea lui. Din punct de vedere administrativ eu fac tot ce e omeneste posibil să răspundem la toate solicitările având în vedere că există un deficit de peronal de 50%. Solicitările sunt foarte multe, încercăm o prioritizare foarte corectă. Aparatura este permanent verificată, astfel ca medicii să își poată face treaba. Din acest motiv mă leg de nota explicativă a medicului. Nu pot analiza activitatea lui până nu am și punctul lui de vedere. E vorba de trei zile, mâine avem rezultatul.” a declarat Alis Grasu la Antena 3.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-09-29T13:11:32+03:00 13:11

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More