Categorii Știri

Primești ajutor social? Dacă lucrezi la negru, pe viitor s-ar putea să pierzi banii

Persoanele care beneficiază de sume acordate de către autoritățile din România ca ajutor social vor risca, în cazul în care sunt descoperite că lucrează fără contract de muncă, pierderea acestui drept. Aceasta, dar și alte modificări privind ajutorul social apar într-un proiect de act normativ depus recent la Senat pentru dezbatere.

Potrivit acestui proiect de act normativ, cei care lucrează ilegal și care beneficiază totuși de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat vor pierde acest drept.

Citeşte şi Avertizare de fenomene meteo periculoase, emisă de ANM

Această propunere de modificare a Legii venitului minim garantat a fost făcută pentru a reduce numărul celor care primesc, în mod necuvenit, ajutoare sociale. Statisticile autorităților arată că aproape 20% dintre cei care primesc acest tip de ajutor au și un serviciu pe care nu îl declară.

Proiectul depus la Senat pentru dezbatere mai prevede și alte modificări privind venitul minim garantat.

De exemplu, proiectul precizează că „refuzul unui loc de muncă oferit și/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”. În prezent, încetarea dreptului la ajutorul social are loc în urma refuzului „repetat de 3 ori al unui loc de muncă oferit și/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională”.

Suplimentar, proiectul legislativ urmărește și înăsprirea măsurilor punitive în cazul refuzului unui loc de muncă, și anume acest refuz va atrage încetarea dreptului la ajutorul social, nu suspendarea lui, așa cum se întâmplă în prezent.

De asemenea, inițiatorii iau în discuție și respectarea obligațiilor fiscale ale celor care primesc ajutor social. Potrivit acestora, „Pentru menținerea dreptului la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin 6 luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

Citeşte şi La câteva ore după ce s-au căsătorit, au divorțat dintr-un motiv nemaiauzit. Ce s-a petrecut în noaptea nunții

Share
Scris de
Ais Cristian