Connect with us
Probleme grave în sistemul medical de sănătate. Imunoglobulină, solicitată UE și NATO

Știri

Probleme grave în sistemul medical de sănătate. Imunoglobulină, solicitată UE și NATO

Sorina Pintea a anunţat luni că a activat mecanismul european de protecție civilă solicitând statelor UE, dar și NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină.

Ministrul a anunțat marți că are deja o primă reacție, de la Crucea Roșie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare.

Sorina Pintea a mai declarat că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă.

„Am luat legatura și au mai cerut date suplimentare referitoare la niște caracteristici de care mai aveau ei nevoie”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei.

Ea a spus că deja există un răspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legătura

„În acest moment nu mai avem nicio doză de imunoglobulină, sunt pacienti care aşteaptă de multă vreme acest tratament. Deşi aveam promisiune de la furnizori pentru luna martie, aceasta nu poate fi onorată, iar luna aprilie este prea îndepărtată. Prim-ministrul ne-a dat acceptul pentru declanşarea acestui mecanism”, a explicat Pintea.

Ea a precizat, răspunzând unei întrebări, că sunt sute de pacienţi afectaţi.

„Secretarul de stat Raed Arafat, fiind la Bruxelles, a transmis această cerere şi statelor membre NATO. Anual, ţara noastră are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesară persoanelor cu boli rare”, a mai spus ministrul.

Întrebată în cât timp ar trebui primite dozele, Sorina Pintea a spus că termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi şi că autorităţile române au solicitat 10.000 de doze, pentru două luni.

Ea a mai spus că declanşarea acestui mecanism era singura soluţie la acest moment

„În 14 februarie am avut o întâlnire cu distribuitorii şi acolo am auzit acele promisiuni. Nu s-au ţinut de promisiuni, cu producătorii avem stabilită o întâlnire mâine, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor discuta şi cu ei.

Va trebui să găsim soluţii pe termen lung şi sunt mai multe variante.

Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu suntem dispuşi să negociem viaţa pacienţilor noştri”, a declarat ministrul sănătăţii.

Imunoglobulina ajută pacienții cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sorina Pintea, despre numărul de oameni uciși de gripă în 2018: „Este trist”

Probleme grave în sistemul medical de sănătate. Imunoglobulină, solicitată UE și NATO

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top