Știri

Procurorul general i-a solicitat Președintelui Iohannis să formuleze cererea de urmărire penală a lui Sebastian Vlădescu

La o zi după ce DNA a cerut încuviințarea încuviințarea urmăririi penale față de fostul ministru Sebastian Vlădescu, Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat joi Preşedintelui Klaus Iohannis să formuleze cererea de urmărire penală faţă de acesta.

Fostul ministru al Finanțelor este anchetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin.2 din Constituţia României, art.12 şi art.19 din Legea nr.115/1999, ale deciziei nr. 270 din 10.03.2008 a Curţii Constituţionale şi ale art.305 alin.4 din Codul de procedură penală.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui României să formuleze cererea de urmărire penală faţă de Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe. Pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru al Finanţelor Publice, a două infracţiuni de luare de mită.

Acestea sunt prev.de art.289 alin.1 Cod penal rap.la art.6 şi art.7 alin.1 lit.a) din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal şi art.38 alin.1 Cod penal.

Faptele reţinute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”. Se arată într-un comunicat al Parchetului General remis joi.

Conform DNA, infracţiunile de corupţie care fac obiectul acestui dosar au fost comise în legătură cu încheierea şi executarea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa.

Precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare efectuate la o altă linie de cale ferată.

Astfel, în perioada 2005 – 2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro.

Pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Banii încasaţi ilegal, spun procurorii, reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania CN CFR).

Cristian Boureanu este anchetat în acelși dosar

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă.

Fostul angajat al Ministerului Finanţelor Mircea-Ionuţ Costea şi Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea CN CFR.

Ambii sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, şi Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

DNA a stabilit în cazul lui Boureanu o cauţiune de 200.000 euro, în cazul lui Mircea-Ionuţ Costea – 1.500.000 euro, faţă de Mihaela Mititelu – un milion de euro, iar în cazul lui Constantin Dascălu – 500.000 euro.

 

Acest articol a fost actualizat la: 2018-04-19T14:41:10+03:00 14:41

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More