Școlile să rămână deschise, recomandă profesorul Alexandru Rafila, în ciuda faptului că situația se agraveză în Capitală. Acesta a declarat că există studii foarte recente care demonstrează că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă.
Profesorul Alexandru Rafila spune că principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă nu sunt copiii, ci mai degrabă aglomerația din mijloacele de transport în comun.
Făcând referire la studii recente, medicul spune că aceasta din urmă este răspunzătoare pentru majoritatea cazurilor de transmitere și că acest lucru trebuie luat foarte serios în considerare.
Rafila a dat exemplul Germaniei, care a impus restricții pentru activitățile economice și sociale, dar, paradoxal, a lăsat școlile deschise.
„E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a declarat Rafila la Digi24.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că, în lipsa altor măsuri, până la finalul lunii decembrie, vom avea cel puțin 10.000 de cazuri noi de infectare cu noul virus pe zi.
Conform ultimei actualizări de ieri, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul virus. În total, 167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.
Este important de precizat că în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu noul virus, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Luni, 2 noiembrie, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni în ședință pentru a decide dacă școlile din Capitală rămân închise și pentru următoarele 14 zile.
CSU va stabili modul de funcționare al tuturor unităților de învățământ care se află în prezent în scenariul roșu.
”Având in vedere situația epidemiologică actuală, ISMB a propus Instituției Prefectului Municipiului București convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență, luni 02 noiembrie 2020.
În temeiul Ordinului comun MEC-MS nr. 5487/1494/31.08.2020 si în funcție de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situații de Urgență va hotărî scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 14 zile”, se arată prin intermediul unui comunicat.