Deputatul PMP Iacob Puşcaş a depus la Senat o propunere legislativă, intitulată Lege privind consolidarea statului prin susţinerea creşterii demografice, care propune ca, la naşterea celui de-al treilea copil, familia numeroasă să primească o primă de 15.000 de lei, pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii, de aceeaşi primă urmând să beneficieze şi tinerii care se căsătoresc până în 35 de ani, în cazul divorţului fiind obligaţi să restituie această sumă.
Potrivit propunerii legislative, înregistrată marţi la Senat, prin familie numeroasă se înţelege familia compusă din soţi şi cel puţin trei copii. Familia monoparentală va beneficia de prevederile legii doar în cazul decesului unuia dintre soţi.
În plus, statul va acorda tinerilor în vârstă de până la 35 de ani inclusiv susţinere în vederea întemeierii familiei. De asemenea, sunt consideraţi ca făcând parte din familie şi copiii adoptaţi, indiferent de modurile de stabilire a legăturii de filiaţie.
La Capitolul II al legii, unde sunt prevăzute drepturile şi obligaţiile familiei numeroase, se precizează că, în momentul naşterii celui de-al treilea copil, familia numeroasă va primi ”prima pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii”.
Cuantumul primei este de 15.000 de lei, potrivit propunerii legislative.
O primă tot de 15.000 de lei, reprezentând ”primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii prin căsătorie”, vor primi şi tinerii care se căsătoresc.
Totuşi, în cazul unui divorţ, intervenit în primii cinci ani de la căsătorie, foştii soţi vor restitui prima de căsătorie, fiecare în proporţie de 50%, în termen de 90 de zile de la pronunţarea divorţului.
După căsătorie, tinerii vor fi scutiţi de la impozitul pe salariu.
În plus, familia numeroasă va beneficia de alocaţie suplimentară lunară, pe familie, în cuantum de 50% din salariul minim brut pe ecoonomie. Pentru a beneficia de această alocaţie, familia trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii: toţi copiii să aibă sub 18 ani, să frecventeze cursurile învăţământului de stat obligatoriu, toţi membrii familiei să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, părinţii să locuiască împreună cu copiii şi cel puţin un părinte să facă dovada unui venit pentru care se plătesc contribuţii la stat.
Propunerea legislativă mai prevede că soţii familiei numeroase sunt scutiţi de impozitul pe veniturile obţinute din salarii.
De asemenea, familiile care desfăşoară activităţi producătoare de venit în afara celui salarial vor fi scutite de 50% din valoarea impozitului datorat.
În cadrul familiei numeroase, mama beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.
Propunerea legislativă mai prevede că TVA pentru produsele de igienă şi îngrijire destinate copiilor în vârstă de până la 6 ani, inclusiv, este de maximum 5%.
Iniţiatorul propune ca Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să asigure fondurile necesare pentru acordarea acestor drepturi. Sumele acordate nu sunt impozabile şi nu pot constitui obiectul urmăririi şi executăţii silite.
La dispoziţii tranzitorii, propunerea legislativă prevede că dispoziţiile legii se aplică inclusiv familiilor numeroase devenite aşa în ultimii cinci ani de la intrarea în vigoare a legii şi tinerilor care în ultimii cinci ani de la aplicarea prevederilor s-au căsătorit şi la data căsătoriei aveau ambii vârsta de până la 35 de ani.
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
familia numeroasă să primească o primă de 15.000 de lei, pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii????...care contributie breeeee, ,,se impuiesc" retardatii si tiganii si rezulta ce? tot niste iresponsabili ca ei, cu ce s-a procopsit natiunea romana, cu cresterea numarului de retardati si tzigani?