Sindicalişti protestează în fața Guvernului! TRAFICUL este blocat în centrul Capitalei

04.10.2017
Sindicalişti protestează în fața Guvernului! TRAFICUL este blocat în centrul Capitalei

UPDATE 11.37: În urmă cu puțin timp, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, împreună cu o delegație a liderilor care sunt în piață, a intrat la negocieri cu premierul Tudose. Înainte să intre în sediul Guvernului, Bogdan Hosu a anunțat că „nu am venit să dăm jos Guvernul, dar o vom face dacă nu găsim înțelegere”.

Guvernul Mihai Tudose se confruntă cu primul miting de amploare din istoria sa. Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”, la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 – 16:00, un număr de 10.000 de protestatari.

Potrivit liderilor sindicali, transferul contribuţiilor de la angajator către angajat va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni.

Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

La mitingul din faţa Piaţa Victoriei sunt aşteptate câteva mii de persoane

Hossu susţine că România va avea ”încă o bilă neagră”, fiind ”ţara care încearcă să distrugă modelul european” al asigurărilor sociale.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a precizat că angajaţii din sistem se vor alătura celor de la Cartel Alfa în mişcarea de protest.

”Transferul de contribuţii către angajat va neutraliza majorările salariale. Practic, nu va fi nicio majorare”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, Dumitru Coarnă.

De asemenea, sindicaliştii cer deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată Guvernului şi modificarea Legii 62/2011 a dialoglui social.

Restricţii de trafic în centrul Capitalei

Astăzi, circulaţia rutieră va fi restricţionată în zona centrală a Capitalei, pentru protestul din faţa Guvernului.

Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul va fi restricţionat între orele 8.30 şi 16.30 pe Şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, precum şi de la Arcul de Triumf, în funcţie de numărul participanţilor/mijloacelor de transport.

De asemenea, în Piaţa Victoriei, traficul va fi asigurat în dublu sens în faţa Guvernului, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu.

Poliţiştii Brigăzii Rutiere mai precizează că nu se va permite accesul în Piaţa Victoriei din Str. Buzeşti, din Bd. Nicolae Titulescu şi din Bd. Ion Mihalache, iar pe strada Paris şi pe breteaua Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor.

Citeşte şi Proteste masive în Catalonia! Ce se întâmplă acum în Spania