Update 21.35. Incidente la protestul organizat în Piața Victoriei. Peste 2000 de oameni protestează împotriva deciziei de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Mai mulți oameni au oprit circulația rutieră din zonă și au forțat gardul de protecție așezat de către jandarmi.
Protestatarii scandează lozinci împotriva PSD şi CCR.
Ei au afişat pancarte cu mesaje referitoare la judecătorii Curţii, dar şi la actuala putere: ”CCR – ruşinea ţării”; ”Noi suntem cei care nu apărăm infractorii”; ”Toader şi Dorneanu şi-au trădat iar neamul”; ”CCR, sluga PSD”.
Protest în Piața Victoriei, după decizia CCR în cazul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Lumea a început să se mobilizeze pe rețelele de socializare, iar un prim protest este anunțat în seara aceasta în Piața Victoriei.
Protestul – intitulat sugestiv „NU cedăm! Apărăm Democrația!” – este programat la ora 16:00.
„Ieșim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni!”, se arată pe pagina de Facebook Nu cedăm! Apărăm democrația și Justiția.
Miercuri, Judecătorii CCR au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare a şefei DNA, a anunțat, miercuri, instituția, într-un comunicat de presă.
Citește și: OFICIAL: Laura Codruța Kovesi, revocată după decizia CCR. Cum au votat magistrații constituționali
„Președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție”, apreciază CCR, conform unui comunicat de presă emis miercuri, după anunțarea deciziei potrivit căruia a existat conflict instituțional între Guvern și Președinte.
„Președintele nu are o putere discreționară proprie în cazul procedurii de revocare(…) Ministrul Justiției are rol central în procedura de revocare”, mai spune CCR.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și obligatorie.
Motivarea hotărârii încă nu a fost publicată de Curtea Constituțională.
Potrivit acestora, calea de urmat pentru ieşirea din conflict este emiterea decretului de către şeful statului.
Votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au arătat că au făcut opinie separată judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.
Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.
Acest articol a fost actualizat la: 30 mai 2018 21:44
Vezi comentarii
asta-i curte constitutionala sau o adunatura de talhari ...in mare parte ?