Connect with us

Știri

Proteste la Penitenciarul Poarta Albă

Aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.

Oamenii s-au adunat de la ora 9.00 în faţa Penitenciarului Poarta Albă, folosind vuvuzele şi scandând lozinci împotriva miniştrilor Raluca Prună şi Dragoş Pâslaru, relatează News.ro.

Citește și: Occidentul acuză Rusia de atrocităţi în Alep

Oamenii solicită Guvernului să oprească discriminarea din sistemul naţional de apărare.

“Prin OUG 20/2016, se stabileşte ca salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Cu toate astea, ministrul Muncii şi cel al Justiţiei decid peste lege faptul că deşi în penitenciare a existat un salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care în 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept cu excepţia penitenciarelor”, au transmis protestatarii.

Ei consideră că în sistemul de apărare s-a produs ”o falie” în ceea ce priveşte aplicarea unitară a legii, solicitând Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei aplicarea acesteia.

“Din păcate în sistemul de apărare s-a produs o falie în ce priveşte aplicarea unitară a legii în ce priveşte drepturilor, cei sacrificaţi fiind cei din penitenciare şi pe care de consecinţă atât timp cât nu există un minim respect pentru munca grea desfăşurată, am decis că putem să transmitem refuzul nostru de a ne fi călcată în picioare demnitatea”,  mai susţin protestatarii.

Ei ameninţă cu proteste mai ample, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate.

“Răspundem la sfidare, cu un miting şi mai mare”, au scandat angajaţii de la Penitenciarul Poarta Albă şi de la Penitenciarul Spital Poarta Albă.

Acţiuni similare au loc, luni, şi în penitenciarele Gherla, Craiova, Giurgiu şi Codlea.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top