PSD se teme că la referendumul pentru familie nu se va realiza prezența necesară, așa că vrea să prelungească votarea pentru 2 zile.
Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a declarat că ar dori o Ordonanță de Urgență, prin care referendumul, programat pentru 7 octombrie, să se desfășoare timp de două zile.
„Au fost discuţii la Parlament, nu la partid. Eu am spus că se poate printr-o modificare legislativă. La vremea respectivă a apărut o aberaţie pentru că CCR, din motive care îmi scapă, a zis că trebuie să fixăm data prin lege.
Şi eu le-am explicat şi le-am şi demonstrat că nu se poate fixa o dată prin legea referendumului decât dacă am fixa, să zicem, că în fiecare an pe 25 Decembrie este Crăciunul, altminteri nu poţi să pui în lege o dată fixă.
Dar au apucat să dea decizia, motiv pentru care la vremea respectivă am găsit soluţia cu ultima duminică înainte de expirarea celor 30 de zile, dar nu mi-am dat seama să las şi ipoteza a două zile consecutive.
Dar se poate, teoretic se poate”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, întrebat dacă există discuţii în partid privind organizarea referendumului pentru familie pe parcursul a două zile.
Întrebat care este soluţia juridică, Nicolae a indicat o Ordonanţă de Urgenţă.
„Ar fi perfect constituţională (o ordonanţă de urgenţă – n.r.) din punctul meu de vedere, pentru că nu afectează drepturi şi libertăţi fundamentale, dimpotrivă, le susţine.
De asemenea, este justificată din toate punctele de vedere, ca oportunitate, urgenţă. Şi, mai mult decât atât, revizuirea precedentă a Constituţiei s-a făcut prin referendum organizat pe parcursul a două zile, adică am şi un precedent.
Eu sunt de părere că Guvernul trebuie să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să facă toate modificările necesare„, a precizat Şerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.
Potrivit liderului senatorilor PSD, există şi o temere legată de posibilitatea ca o astfel de OUG să fie declarată neconstituţională.
„Unii se temeau de faptul că ar putea să fie contestată, să fie declarată neconstituţională, să ne trezim că vreo instanţă o suspendă şi aşa mai departe”, a spus Şerban Nicolae.
Pentru ca referendumul să fie declarat valid, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249.
Potrivit Legii referendumului, „Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la
cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului naţional”.
Citește și: Oana Roman, mesaj dur față de referendumul pentru familia tradițională
Acest site foloseste cookies.
Read More