Radu Mazăre condamnat la închisoare

10.07.2017
Radu Mazăre condamnat la închisoare

Judecătorii de la Curtea de Apel din Capitală au anunțat astăzi verdictul în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de retrocedări ilegale, după un proces de 9 ani şi mai multe amânări ale verdictului.

Radu Mazăre a fost condamnat luni la 4 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Trei ani de închisoare, tot cu suspendare, a primit și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

În schimb, omul de afaceri Cristi Borcea a fost achitat.

Prejudiciu de 114 milioane euro 

În timp ce magistraţii amână sentinţa, Radu Mazăre nu ratează nicio noapte de club. Fostul primar a fost filmat în timp ce se distra în compania a nu mai puţin de opt domnişoare.

Mazăre a socializat şi a dansat până dimineaţă, fără să pară afectat de apropierea unui nou termen în care judecătorii ar putea anunţa pedeapsa.

Vineri, magistraţii au amânat pentru a opta oară prima sentinţă în controversatul dosar al fostului edil de la malul mării. Procurorii acuză retrocedări ilegale ale unor suprafeţe importante de teren din Constanţa, inclusiv plaje şi faleze. Prejudiciul calculat de anchetatori este uriaş: 114 milioane de euro.

Curtea de Apel din Capitală a amânat deja de mai multe ori pronunţarea sentinţei în dosarul care trenează de nouă ani şi în care fostul edil de la malul mării este acuzat pentru retrocedarea ilegala a mai multor plaje din Constanta.

Dosarul e unul dintre cele mai vechi din justiţia română. Alături de Mazăre, mai sunt judecate 36 de persoane, printre care şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, sau omul de afaceri Cristi Borcea.

Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcționari din Primăria Constanța, funcționari în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, mandatari, notari publici, moștenitori ai persoanelor îndreptățite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale, interpuși cumpărători de terenuri și un evaluator agreat de Primăria Constanța.

Ancheta a fost coordonată de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care au stabilit un prejudiciu uriaş, de peste 100 de milioane de euro. La ultimul termen din proces, Mazăre a susţinut că e nevinovat şi că nu înţelege acuzaţiile.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Procesul în care sunt judecaţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu a început în 2008 şi a adunat peste o sută de termene de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *