Raed Arafat, apel către populație: „Trebuie să se adăpostească!”

13.07.2018
Raed Arafat, apel către populație: „Trebuie să se adăpostească!”

Ploile în cantități însemnate vor continua și vineri, iar ANM a emis mai multe avertizări cod galben de precipitații abundente. Pe mai multe râuri este pericol de inundații. Raed Arafat a emis o recomandare pentru populație în acest context.

Hidrologii au instituit Cod galben de inundaţii pe râuri mici din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău, atenţionarea fiind valabilă până vineri noaptea la ora 24:00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice:

Ialomiţa – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu, Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nehoiu, judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău”, precizează specialiştii Institutului de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi severitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Câlnău – bazin mijlociu.

De asemena, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru Muntenia, local, şi pentru zonele de munte şi arii restrânse din Oltenia şi Moldova, precum şi o atenţionare Cod Galben de averse pentru judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Constanţa şi Tulcea, ambele fiind valabile până vineri seara.

În acest context, secretarul de stat Raed Arafat a făcut un apel la populație.

”Avem codul galben de ploi si in unele judete se prevede chiar sa avem furtuni puternice si ploi abundente. Populatia trebuie sa se adaposteasca in astfel de situatii, acesta este avertismentul transmis de noi. Nu cred ca este nevoie de altceva in situatia de fata”, a declarat Raed Arafat, la un post tv.

Raed Arafat, supărat pe sinistrații care nu fac nimic

Cu o zi înainte, Raed Arafat i-a criticat pe tinerii din zonele afectate de inundații, care stăteau și așteptau ca pompierii să le curețe casele, în timp ce ei nu făceau nimic.

 „La Vâlcea am văzut bătrâni care îşi curăţau casele alături de pompieri şi am văzut şi tineri care stăteau şi se uitau. Chiar unuia dintre ei i-am zis că, totuşi, ar fi bine să ajute pompierii.

Dacă pompierii lucrează la ei în casă ar trebui să lucreze şi ei. Au trecut la treabă. Nu ştiu cât timp au lucrat alături de pompieri, dar lucrurile diferă de la un loc la altul şi de la om la om.

Am văzut oameni la 70-80 de ani lucrând alături de pompieri.

Diferenţa e de educaţie şi de experienţă. Cei care sunt bătrâni sunt obişnuiţi să-şi facă treaba singuri.

Nu se aşteptau să vină pompierii să-i ajute. Alţii mai tineri aşteaptă ca totul să fie servit pe tavă şi ei să nu facă nimic. E o atitudine greşită”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Citește și: Vremea: ANM anunță ploi și furtuni în București. Avertizări de ultimă oră

Citește și: Cod galben în 7 judeţe din Muntenia, Moldova şi Dobrogea