Raed Arafat face o nouă precizare: toate magazinele trebuie să facă asta

16.05.2020
Raed Arafat face o nouă precizare: toate magazinele trebuie să facă asta

Raed Arafat a făcut o nouă declarație despre o regulă pe care toate magazinele trebuie să o respecte în starea de alertă. Deși până acum s-a discutat doar despre purtarea mănușilor și respectarea distanțării sociale, s-a mai introdus o măsură obligatorie pentru toți operatorii economici care lucrează cu publicul. Această nouă precizare vine ca o completare la măsurile luate în prima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat face o nouă precizare: toate magazinele trebuie să facă asta

Operatorii economici vor trebui să mai facă un lucru atunci când cumpărătorii intră în magazin. Trebuie să le ia temperatura. Astfel, temperatura maximă pe care trebuie să o aibă o persoană înainte de a intra în instituții publice, magazine sau la muncă este de 37.3 grade Celsius, conform Raed Arafat.

Acesta a precizat că toți operatorii economici și instituțiile care au activități ce implică interacțiune cu publicul vor trebui să verifice temperatura corpului oamenilor înainte de a le permite accesul.

Această măsură nu substituie purtarea mănușilor și respectarea distanțării sociale. Aceste măsuriau fost stabilite în prima ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și au fost anunțate de Raed Arafat. Fiecare persoană trebuie să aibă o suprafață minimă de 4 metri pătrați și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Angajații instituției publice sau a operatorului economic nu trebuie să lase nicio persoană cu o temperatură mai mare decât 37.3 grade Celsius să intre înăuntru.

Arafat a declarat:

„Accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare client sau persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală măsurată la intrare în incintă depășește 37,3 grade Celsius, referința fiind luată de la Organizația Mondială a Sănătății, și să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor.”

De asemenea, operatorii economici au obligația să ia măsuri pentru ca angajații să poată lucra de acasă, iar dacă specificul muncii le permite, trebuie să decaleze programul de lucru. Nu trebuie să lucreze mai mult de 50 angajați în același timp. Mai mult, salariații vor trebui să ajungă la locul de muncă la intervale de minim o oră, în tranșe de circa 20% din întregul personal.