Secretarul de stat MAI, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a oferit explicații la Digi FM despre semnificația stării de alertă. Acesta a mai menționat ce măsuri se impun de vineri, 15 mai. Află mai multe informații în rândurile de mai jos.
Intrarea în starea de alertă semnifică faptul că în interiorul localității nu vom mai avea nevoie de declarația pe propria răspundere. Deși se simte deja o relaxare a măsurilor, Arafat a menționat: „asta nu înseamnă să nu respectăm regulile”.
Șeful DSU a mai adăugat următoarele informații:
„Subliniem faptul că asta nu înseamnă să nu respectăm regulile, masca trebuie să devină obligatorie, distanțarea socială. Modul în care conviețuim cu virusul acum este important. Trebuie să fim foarte responsabili. Este o ușoară pantă descendentă. Știm că situația este sub control. Dar asta nu garantează că numărul cazurilor nu poate crește.”
Raed Arafat a primit întrebarea conform căreia i se informații despre eventuale presiuni din partea anumitor domenii pentru a relaxa măsurile de restricție.
„Mesaje de acest fel ajung peste tot. E foarte multă lume care nu înțelege sau care a pus interesul economic înainte. Economia poate fi impactată chiar și fără măsuri de restricție. La un anumit moment, te poți trezi cu firma ta care are 50 de angajați, cu 30 dintre ei izolați sau la spital. Și atunci din nou impactul economic e foarte mare. Cerem oamenilor să fie foarte atenți. Eu înțeleg foarte bine că vin patroni care vor să îi relaxăm. Dacă era după ei, dădeam drumul la turism, la terase. Dar nu merge acest lucru, nu este posibil. Impactul poate fi și mai devastator dacă scăpăm de sub control infecția cu SARS-COV-2.”
Mai mult, Arafat a explicat că vidul legilativ de 3 zile nu înseamnă absența sancțiunilor din partea poliției pentru încălcarea regulilor. Relaxarea restricțiilor nu înseamnă că ar trebui să mergem la munte și la mare. El îi acuză pe cei care răspândesc astfel de mesaje pe rețelele de socializare că doresc crearea unei stări de haos în societate.
„Cei care răspândesc informații neverificate vor să creeze derută, să creeze nesiguranță, să scadă încrederea oamenilor în autorități, să creeze un oarecare haos. Cine pune astfel de mesaj, intenția lui este ca populația să nu respecte regulile. Că amendăm, că nu amendăm, populația trebuie să înțeleagă că este pentru interesul ei respectarea regulilor. Astfel de mesaje de pe rețelele de socializare trebuie să fie ignorate. Cine încalcă regulile, poliția va lua măsuri. Inclusiv să dea amendă. Știu că e o problemă legislativă. Dar există soluții pentru a se lua măsuri.
Haideți ca în următoarele două săptămâni să fim liniștiți, să nu venim cu prea multe explicații și interpretări cum că putem merge la mare să facem turism. Nu ăsta este scopul. Când vorbim despre o drumeție, e vorba să mergem cu mașina undeva aproape, ne plimbăm, mergem la pescuit, mergem să alergăm. Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea. Să înțelegem că măsurile de relaxare sunt limitate la acest moment.”
Acest articol a fost actualizat la: 15 mai 2020 17:29
Vezi comentarii
Asta e un fel de Dumnezeu..... Deschide el drumurile la munte si la mare? Pai ce erau inchise cumva si nu stiu eu? Masuri de rahat luate de niste oameni incompetenti care nu au fost in stare nici un SMS sa il trimita fara sa greaseasca...
Abtinete domnule Arafat ,ca DOAMNE fereste de atâta grija sa nu faci vreun infart ,veniți de smurdul dumitale, ca na sunat nimeni la salvare .Vazut o de treaba dumitale.