Conflictul de la Spitalul Floreasca, unde 22 de medici de la Unitatea Primiri Urgente si-au anuntat demisia, trebuie deblocat. Si asta se poate face prin restabilirea unei comunicari normale intre managementul institutiei si medici, pentru ca altfel, daca demisionarii ar pleca din spital, ar fi imposibil sa li se gaseasca repede inlocuitori, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat Raed Arafat.
Citeste si: UPDATE: Demisii in masa la UPU Floreasca. 22 de medici au demisionat
Citeste si: Bogdan Oprita, seful UPU Floreasca, reactie transanta dupa demisia lui Sorin Paun
”In mod normal, conflictul ar trebui sa se deblocheze acum, nu mai exista motiv pentru conflict. Asa cum a zis si ministrul Voiculescu, era o problema de comunicare majora acolo si nu numai cu UPU, pentru ca ieri au fost, la intâlnirea de la minister, impreuna cu cei de la urgente, si alti medici, printre care anestezisti. Lucruile trebuie sa se reaseze”, a spus fondatorul SMURD, Raed Arafat, care a participat, miercuri seara, la prima parte a intâlnirii dintre ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si medicii protestatari.
Arafat a adaugat ca tensiunile s-au acumulat la Floreasca in ultimele luni si ca ele au fost cauzate de o comunicare deficitara, care a ajuns chiar sa ii impiedice pe medici sa isi faca meseria.
”Au acuzat lipsa de medicamente in conditiile in care in spital erau medicamentele, dar nu li se semnau referatele la timp. Au acuzat lipsa de materiale in conditiile in care nu e lipsa de bani pentru a se cumpara materiale, aici au pus problemele de comunicare. Se intârzia cu semnarea referatelor de aprobare, se punea sub semnul intrebarii daca ei foloseau corect sau nu medicamentele. Culmea ca era vorba de medicamentele cele mai ieftine: adrenalina, diazepam. S-a mai pus o data problema ca se gândesc sa faca asta, dar lumea a crezut ca s-a inteles ca trebuie sa fie comunicarea mai buna”, a declarat Arafat.
Conflictul, unic in sistemul medical, trebuie deblocat, pentru ca, in situatia in care demisionarii ar pleca din spital, ei ar fi foarte greu de inlocuit, mai spune secretarul de stat.
” In niciun caz la urgenta, in niciun caz. Acesti medici au crescut aici, ei deservesc mai multe segmente ale serviciului de urgenta. Ei nu sunt medici simpli la UPU, sa zicem ca la UPU aduci câtiva specialisti. Ei deservesc masinile de terapie intensiva, avionul SMURD-ului, ei sunt cei pe care ne bazam daca este o catastrofa, cei care vin de acasa intr-o ora, in 30 de minute. Lipsa lor s-ar simti foarte serios. Acesti medici sunt medici care tin pe umerii lor mai mult decât o unitate de primiri urgente”, a explicat Raed Arafat, intrebat daca medicii demisionari ar putea fi inlocuiti, in situatia in care nu revin asupra demisiilor.
Secretarul de stat a precizat ca medicii demisionari nu au pus niciodata problema unei greve: ”Ei nu au pus problema unei grave, ci doar au spus ca pleaca, eu nu isi neglijau pacientii. De altfel, legislatia pe urgenta nu permite greva si reducerea programului de lucru”.