Connect with us
Raport ISU despre cutremure - 3 din 4 locuitori ai României ar avea de suferit

Știri

Raport ISU despre cutremure – 3 din 4 locuitori ai României ar avea de suferit

Pe 25 august, ISU a prezentat un raport devastator în legătură cu soarta românilor în cazul unui cutremur uriaş. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că 3 din 4 români ar avea de suferit dacă s-ar produce un cutremur mai mare de 6,5 grade pe Richter.

„În caz de cutremur, există riscuri inclusiv pentru clădirile serviciilor de ambulanţă şi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Arafat.

„Românii trebuie să îşi facă provizii”

”Trebuie să terminăm cu ideea că, dacă vorbim deschis despre un risc, înseamnă că inducem panică. Trebuie să vorbim deschis, pentru că omul de rând nu trebuie sa stea într-o convingere falsă că totul e perfect. Nu! Deci sunt riscuri. Încercăm să le diminuăm efectul, încercăm să fim cât mai bine pregătiâi, dar nu putem să nu recunoaştem că există. Este ca şi cu struţul care introduce capul în nisip şi spune că nimeni nu mă vede”, a completat părintele SMURD.

Primele imagini de la cutremur. A fost prăpăd în Iaşi

După 1977, în România au fost 12 cutremure cu magnitudine peste 5; în ultimii doi ani, 24 de seisme peste 4

”Dacă sediul unei unităţi de pompieri în care sunt maşini de pompieri, garajele nu sunt consolidate şi cad pe maşinile de pompieri, le şterg de pe lista de intervenţie imediat. Acelaşi lucru la ambulanţă. Dacă sediul ambulanţei este expus unui risc seismic şi nu e consolidat, nu e sigur, înseamnă că acest sediu poate să ducă la dispariţia unei părţi din echipele de intervenţie. Şi este normal ca acest lucru să fie zis”, a adăugat Arafat.

Arafat susţine că în cazul unui seism de peste 8 grade, există un centru de coordonare care rezistă şi care ar fi un punct de comandă inclusiv pentru alte misiuni guvernamentale. Populaţia trebuie pregătită şi este bine ca oamenii să aibă provizii de hrană neperisabilă, precum şi apă, lanterne şi un radio cu baterii ca să poată supravieţui dacă drumurile şi comunicaţiile sunt blocate. În curând vor exista şi senzori care vor detecta persoanele în viaţă aflate sub dărâmături.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top