Reacții din toată lumea după victoria lui Donald Trump

Victoria lui Donald Trump a luat prin surprindere pe toată lumea. Unii analiști spun că rezultatul obținut de candidatul republican este printre cele mai neașteptate din istorie.

Dacă în ultima zi de campanie, toate sondajele o dădeau pe Hillary Clinton victorioasă, situația s-a schimbat total. Trump și-a asigurat funcția de președinte, reușind să obțină 278 de electori, conform rezultatelor preliminare.

Succesul lui Trump a provocat un val de reacții amestecate. Vladimir Putin, Marine LePen, Viktor Orban și premierul turc Binali Yildirim au salutat victoria republicanului.

Orban a susținut că victoria magnatului american este o veste minunată care demonstrează că democrația este încă în viață, iar omologul său turc și-a exprimat speranța ca clericul Fethullah Gulen să fie extrădat.

Theresa May l-a felicitat pe Trump, afirmând că Marea Britanie și SUA sunt și vor rămâne parteneri puternici și apropiați în comerț, securitate și apărare. „Abia aştept să lucrez împreună cu preşedintele ales Donald Trump”, a declarat Theresa May.

De asemenea, liderii UE de la Bruxelles și-au exprimat dorința de a-l invita pe Donald Trump la un summit SUA-Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat miercuri dimineaţă că victoria miliardarului republican în alegerile prezidenţiale nu este tocmai ceea ce germanii îşi doreau, însă rezultatele scrutinului trebuie să fie acceptate de toată lumea.

François Hollande l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa, „aşa cum e normal între doi şefi de state democratice”, subliniind însă că alegerea republicanului la conducerea Statelor Unite „deschide o perioadă de incertitudine”

Și Angela Merkel l-a felicitat pe magnatul american „Germania şi America sunt legate prin valori – democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea, culoarea pielii, religia, genul, orientarea sexuală ori opiniile politice pe care le au”, a subliniat Merkel.

Managerul campaniei republicane a anunţat miercuri dimineaţă că preşedintele Barack Obama l-a sunat şi a avut o conversaţie excelentă cu miliardarul Donald Trump.

Dacă în rândul liderilor lumii pozițiile au fost temperate, la nivelul cetățenilor simpli lucrurile stau cu totul altfel. Pe rețelele de socializare au apărut mesaje care nu văd cu ochi buni victoria lui Trump, temându-se de deteriorarea relațiilor la nivel economic și diplomatic.

Muslim Advocates, o organizaţie naţională americană care militează pentru dreptul la educaţie, cu sediul la Oakland în California, denunţă victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale şi subliniază că opiniile sale miliardatului încalcă bazele democraţiei Americii.

Mai mulţi jucători din NBA, fotbalişti si piloţi şi-au exprimat dezacordul şi consternarea după alegerea lui Donald Trump în funcţie de preşedinte al SUA.

Căpitanul echipei Manchester City, Vincent Kompany, a scris pe Twitter: „Ce naiba… Să punem toţi idioţii din lume la putere şi să vedem ce se întâmplă. Genul programului, reality show. O lume tristă”.

Susținătorii lui Hillary Clinton din Statele Unite s-au declarat profund dezamăgiți de înfrângerea favoritei lor. Site-ul agenţiei canadiene de imigraţie a căzut în timpul nopţii, odată cu primele rezultate favorabile lui Donald Trump, fiind asaltat de americanii nemulțumiți.

De asemenea, dolarul a scăzut, iar cele mai importante burse ale lumii au deschis în scădere după aflarea rezultatelor.

Pozițiile liderilor politici din România, după victoria lui Trump

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului președinte american, în care subliniază importanța cooperării dintre cele două state.

Fostul premier Victor Ponta că „alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România (cum ne tot ameninţă Propaganda Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru (dacă suntem în stare). Sau să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la puşcării şi «speri să crăpi»!”

Citește și: Traian Băsescu, reacție după alegerile din America: „După Brexit, SUAexit!”
„Pentru România, relaţia cu SUA va fi în continuare foarte bună, sunt convinsă. Să nu uităm că sub un preşedinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO şi şi-a consolidat mult relaţia de apropiere faţă de SUA. Sunt convinsă că SUA vor rămâne acelaşi aliat de încredere în cadrul NATO, aceeaşi ţară care menţine relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană”, a spus și Alina Gorghiu.

„Sunt optimist după declaraţiile de acum o oră ale preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

Acest articol a fost actualizat la: 9 noiembrie 2016 14:13

Share
Scris de
Catalin Nae