Connect with us
Rebeli sirieni, împotriva intrării inspectorilor OIAC în Douma

Știri

Rebeli sirieni, împotriva intrării inspectorilor OIAC în Douma

Ministrul de adjunct de externe al Rusiei Mihail Bogdanov a declarat joi că mai mulți rebeli sirieni împiedică intrarea inspectorilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în Douma, o suburbie a Damascului.

Experţii OIAC se află de sâmbătă la Damasc pentru o anchetă cu privire la presupusul atac cu arme chimice din 7 aprilie la Douma, controlată la acea dată de rebeli. Occidentul atribuie regimului sirian responsabilitatea pentru acest atac soldat cu peste 40 de morţi, în timp ce Moscova nu încetează să susţină că ‘totul este o înscenare’.

O echipă de agenţi de securitate a ONU, care se afla miercuri într-o misiune de recunoaştere la Douma, înaintea sosirii experţilor OIAC, a fost vizată de tiruri cu arme de foc, ceea ce a determinat-o să părăsească oraşul.

Sâmbătă, media de stat de la Damasc au anunţat că forţele de securitate ale regimului sirian au intrat în oraşul Douma, ultimul fief al rebelilor în Ghouta orientală, în apropiere de capitala Damasc, potrivit AFP. ‘Unităţi ale forţelor de securitate internă intră în Douma’.

A transmis televiziunea de stat, precizând că oraşul rebel va fi eliberat în câteva ore ‘de prezenţa teroristă’, aluzie la combatanţii rebeli.

O echipă de securitate a ONU a fost vizată de tiruri marţi în oraşul sirian Douma, în timp se afla în recunoaștete la Douma.

Membrii echipei efectuau marți o misiune de recunoaştere pentru pregătirea desfăşurării unor experţi internaţionali pentru a investiga un presupus atac chimic. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„O echipă de securitate a ONU a fost vizată de tiruri ieri în timp ce se afla în recunoaştere la Douma”, a declarat un responsabil al Naţiunilor Unite, sub rezerva anonimatului.

„Nu au fost răniţi şi ea (echipa) a revenit la Damasc”, a adăugat acesta.

Şeful Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu ştie când vor putea experţii ONU să se deplaseze la Douma în condiţii de securitate. A declarat miercuri Peter Wilson, ambasadorul britanic pe lângă OIAC, citat de Reuters.

Potrivit diplomatului britanic, care s-a adresat presei, misiunea inspecţiei OIAC la Douma a fost amânată din cauza unui incident. Un agent de securitate al ONU, care conducea o acţiune de recunoaştere pe teren, a trebuit să părăsească oraşul după ce s-a tras asupra sa, conform agenţiei britanice de presă.

Experții așteaptă undă verde să înceapă ancheta

Experţii OIAC, detaşaţi în Siria, aşteaptă undă verde din partea echipei ONU pentru a începe ancheta lor asupra presupusului atac chimic din 7 aprilie la Douma, atac atribuit de Occident regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Peste 40 de persoane au decedat din cauza gazului toxic utilizat în acel atac la Douma. Pe când oraşul – din provincia Ghouta orientală, în apropiere de Damasc – se afla încă sub controlul rebelilor, potrivit AFP.

Atac în Siria: SUA, Franța și Marea Britanie au bombardat baze siriene. Cum a reacționat Rusia

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top