Connect with us
Rectorul Universității de Vest este acuzat de plagiat. Nu este prima dată când Marilen Pirtea este suspectat de astfel de practici.

Știri

Rectorul Universității de Vest este acuzat de plagiat

Rectorul Universității de Vest este acuzat de plagiat. Nu este prima dată când Marilen Pirtea este suspectat de astfel de practici. De data aceasta însă, dovezile par de netăgăduit.

Președintele PNL, Alina Gorghiu a declarat că partidul pe care îl conduce se poziționează radical la antipodul acestui tip de practici.

UPDATE, ora 13:10:”Da, dacă se dovedeşte că a plagiat, drumul PNL de drumul domnului Pirtea se vor despărţi. Dar în acest moment nu vorbim despre o hotărâre sau un lucru dovedit. Cred, însă, că în acest moment vorbim despre o anchetă jurnalistică că instituţiile statului trebuie să îşi facă treaba mai departe. Să nu uităm totuşi că este ultima săptămână de campanie electorală, motiv pentru care eu aş trata foarte echilibrat un astfel de subiect.”

Rectorul Universității de Vest a plagiat articole integrale

În vârstă de 43 de ani, Pirtea este suspectat că ar fi plagiat în cadrul articolelor sale, numeroase fragmente din diverse lucrări științifice. Publicația Press One tratează articolul intitulat „The Role of Strategic Planning in Modern Organizations”. Acesta poartă semnătura lui Marilen Pirtea din postura de autor principal.

Conform informațiilor apărute până acum, Pirtea a copiat identic paragrafe din broșura “Ten Keys to Successful Strategic Planning for Nonprofit and Foundation Leaders”. Textul a atras atenția în special datorită lipsei ghilimelelor care ar fi trebuit să fie folosite pentru citarea altor surse. În schimb, rectorul Universității de Vest și-a însușit teoriile expuse.

Rectorul Universității de Vest este acuzat de plagiat sursa foto : press one

sursa foto : press one

În cadrul tuturor lucrărilor de acest tip, există obligativitatea expunerii surselor, faptele lui Marilen Pirtea cad exact sub incidența fenomenului plagiatului. Aceeași sursă confirmă faptul că Pirtea a punctat sursa plagiatului la finalul lucrării dar nu și în conținutul acesteia.

Citește și:CCR a hotârât: Legea care ar ajuta doctoratele plagiate, neconstituțională

Plagiator și candidat pentru Parlament

Complexitatea situației în care se găsește rectorul este accentuată de posturile pe care acesta le ocupă. Pe lângă funcția de rector al Universității de Vest, el ocupă și postul de președinte al Consorțiului Universitaria. Mai mult decât atât, el este și candidat PNL pe listele pentru Camera Deputaților, la alegerile de pe 11 decembrie.

Contextul are și o doză semnificativă de ironie, în special datorită unei declarații oferite de Pirtea la începutul anului. La vremea aceea, el era extrem de critic cu privire la lucrările de doctorat plagiate. Tot atunci, Marilen Pirtea punea la punct un proiect de metodologie care sa demaște plagiatul. Inițiativa sa urma să acționeze indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top