Știri

Recunoașterea căsătoriilor gay, amânată până pe 29 noiembrie

Recunoașterea căsătoriilor gay a fost amânată până în data de 29 noiembrie. Este decizia luată în ședința de astăzi de Curtea Constituţională. În plus, a fost luată în calcul şi varianta de a cere date suplimentare de la Curtea Europeană de Justiţie.

În şedinţa de joi, Curtea Constituţională a repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay şi a audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate.

În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR ia în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene. Dacă se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi dată nici pe 29 noiembrie.

Dosarul se află la Curtea Constituţională de patru luni.

Adrian Coman, românul care a cerut la CCR recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, a afirmat, joi, în faţa Curţii, că îşi doreşte de când era copil să aibă o familie, şi de 14 ani o clădeşte alături de soţul său, Clai Hamilton, considerând că trebuie să fie protejat şi de legea românească. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus că „apreciază sinceritatea şi decenţa” sa.

„De mic copil am visat să am o familie şi de 14 ani o clădesc alături de soţul meu, Clai Hamilton. În societatea americană şi cea belgiană, suntem trataţi ca o familie. (…) Familia noastră există indiferent de legea din România, valorile noastre nu sunt diferite”, a spus Adrian Coman, în şedinţa CCR, unde a fost repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între cupluri de acelaşi sex încheiate în străinătate.

Coman a precizat că procesul deschis de el şi de soţul său american, Clai Hamilton, „s-a suprapus întâmplător” cu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, dar consideră că nu afectează negativ valorile din România, pentru că societatea poate fi pregătită „pentru acceptarea diversităţii umane, pentru respect reciproc şi armonie socială”.

”Dacă Clai primeşte reşedinţă, nu este nimeni afectat. În momentul în care trecem graniţa, nu vrem să fim priviţi ca doi străini. Trebuie să fim protejaţi de legea românească. (…) Familia noastră există indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru tot restul vieţii, ca orice alt cuplu casătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlalţi cetăţeni ai României”, a mai spus el în faţa Curţii.

La finalul pledoariei sale, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus că judecătorii vor rămâne în pronunţare, dar a comentat că „nu poate să nu aprecieze sinceritatea, concizia şi decenţa” lui Adrian Coma, relatează news.ro.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More