Referendumul pentru familia tradiţională a fost adoptat de Senat cu o majoritate zdrobitoare.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.
Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori „pentru” şi 13 „contra”. Şapte senatori s-au abţinut.
La momentul începerii dezbaterii proiectului în plen, USR, PNL și UDMR au anunțat că vor vota conform conștiinței fiecărui senator.
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
După adoptare în Parlament, proiectul mai merge la încă o dată la CCR, pentru un aviz, care trebuie dat în maximum 5 zile.
Au votat în favoarea proiectului toți parlamentarii PSD. Traian Băsescu nu a venit la vot, iar unii liberali, printre care Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, s-au abținut.
Călin Popescu Tăriceanu şi Carmen Dan au votat pentru referendum.
USR, prin vocea senatorului Vlad Alexandrescu a declarat că PSD are nevoie de un referendum care este inutil țării, și care va duce la dezbinare și divizarea societății.
‘Va urma, probabil, un referendum despre. cine este cu noi sau ca noi, este împotriva noastră’, a spus senatorul USR, în plenul Senatului.
Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a precizat că este nevoie de revizuirea Constituției, în mai multe aspecte. ‘Trebuie tratată cu seriozitate. Este un text care nu este perfect, dar este un text mai bun decât cel actual’, a mai spus senatorul UDMR.
Pe 1 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.
Pentru că rezultatul referendumului să fie validat este nevoie de o prezenţa de minimum 30 la sută din totalul alegătorilor, adică aproape 5,7 milioane de persoane.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-09-11T19:12:24+03:00 19:12
Acest site foloseste cookies.
Read More