Connect with us
Regele Mihai împlinește astăzi 95 de ani. Marile iubiri ale regelui și pasiunea sa pentru mașini

Știri

Regele Mihai împlinește astăzi 95 de ani. Marile iubiri ale regelui și pasiunea sa pentru mașini

Regele Mihai împlinește astăzi vârsta de 95 de ani. Mihai I s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia. La vârsta de 6 ani a devenit suveran, iar la 19 ani a devenit rege. Majestatea Sa a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma, în exil, în iunie 1948, la Atena. Însă, puțini știu povestea iubitelor Majestății Sale înainte de Regina Ana.

Prima iubită a Regelui Mihai s-a numit Yvonne

Yvonne sau Yvonica a fost prima iubită a regelui, iar această poveste apare în jurnalul lui Carol al II-lea, tatăl lui Mihai I.

“Vorbit cu Duduia (n.r. – asa o alinta regele Carol al II-lea pe Elena Lupescu, faimoasa lui amanta si ulterior, din 1947, sotie) despre cazul Mihaita – Yvonica, va vorbi cu familia si cu fata, care nu s-a tinut de cuvant. Sunt toti destul de interesati ca afacerea sa se sfarseasca cum dorim”. Această scriere este datată “miercuri, 14 aprilie 1937”, din jurnalul personal ținut de Carol al II-lea și apărut în îngrijirea istoricului Marcel Ciuca la Editura Curtea Veche, în anul 2004.

Identitatea femeii nu este cunoscută, pentru că ea apare doar ca Yvonne în relatările din jurnal. Tot din scrierile lui Carol al II-lea reoese faptul că Yvonne a primit bani pentru a ieși din viața lui Mihai I. “Yvonica a dat scrisorile cerute si i s-a depus la banca dota de 2.000.000 lei”, se arată în jurnal. Suma respectivă însemna aproximativ 133 de salarii ale unui parlamentar din acea vreme, respectiv anul 1939.

După ceastă despărțire Mihai I a suferit enorm. “Bietul copil a fost disperat și pentru prima data l-am vazut plangand cu nesat. Isi lasase capul pe umarul meu si lacrimile curgeau cu nesat”, scria Carol pe 27 iulie 1937.

Regele Mihai s-a iubit și cu actrița italiancă, Mariella Lotti

O altă poveste de iubire a regelui este cea trăită cu italianca Mariella Lotti. Cei doi s-au cunoscut la București în 1939. Pentru că ea era actriță și avea de onorat mai multe contracte, a fost nevoită să părăsească țara naostră. Cu gândul la Mihai, Mariella îi trimitea scrisori, însă regele nu îi răspundea cu aceleași sentimente.

Povestea de iubire dintre Regele Mihai și Regina Ana

Regele Mihai și Regina Ana au scris împreună cea mai lungă poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regală a României, timp de 67 de ani, dintre care cei mai mulți petrecuți în exil. Cei doi au trăit cu demnitate, o viață fără pretenții, dar plină de iubire.

Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit în 2013 nunta de safir, adică 65 de ani petrecuți împreună. Înainte să se cunoască ei trăiseră experiențe cât pentru o viață întreagă a unui om.

La 26 de ani, Mihai era la a doua sa domnie și contextul politic din România nu îi era deloc prielnic. Cât despre Principesa Ana, care se născuse în Franța, fusese forțată să trăiască o viață obișnuită în America și petrecuse mult timp pe front în cel de-al Doilea Război Mondial.

Prima întâlnire dintre Regele Mihai și Regina Ana a avut loc în noiembrie 1947. Se întâmpla într-o sală de bal, la recepția nunții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Mihai participa la eveniment împreună cu mama sa, Regina Elena, iar Ana venea dintr-o misiunea a Forțelor Franceze Libere.

„În loc să fac o reverență, am luat poziție de drepți și l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat!M-am simțit atât de umilită de mine însămi, încât am ieșit imediat.”, a povestit Regina Ana într-un interviu la TVR.

Însă, acest gest nu l-a împiedicat pe Regele Mihai să-i ceară mâna la doar o săptămână distanță. Regele a revenit în țară pentru a primi acceptul Guvernului, îns chimb autoritățile l-au forțat să abdice la finalul lui 1947. Chiar și așa, nimic nu avea să schimbe planurile lor.

Nunta a avut loc la Atena, jumătate de an mai târziu. La ceremonie au participat doar câțiva membri ai familie Bourbon-Palma. Situația a fost complicată de religia tânărului Mihai, care era creștin ortodox, ceva de neconceput pentru familia catolică a Anei. Viitoarea mireasă a fost ex-comunicată, iar părinții nu au avut voie să participe la eveniment. Cu toate acestea, Ana l-a urmat pe Mihai peste tot. Mirii au trăit o perioadă scurtă la Vila Sparta, reședința din exil a Reginei Elena. Apoi s-au stabilit la o fermă de pui din Anglia: aici a început viața fără pretenții a celor doi. Regele avea un atelier de tâmplărie, iar Regina Ana avea grijă de copii și de animale.

Ana a adus pe lume cinci fete: Margareta, Maria, Elena, Irina, Sofia. Familia și-a găsit liniștea mai târziu în Elveția, unde a rămas cel mai mult în vreme de exil. A fost locul pe care l-au numit acasă când nu aveau voie să vină în România.

Abia după patru decenii de înstrăinare, Mihai și Ana au venit în țară. Regina Ana a ajuns să îndrăgească România, despre care auzise atât de multe

„Sunt fericită, pentru că aici sunt acasă, cu soțul meu, împreună. Sunt foarte atrasă de Dogrobea. Iubesc Delta Dunării și dealurile.”, povestea Regina Ana într-un interviu.

Pasiunea Regelui Mihai pentru mașini

Regele Mihai I este recunoscut ca un automobilist, mecanic şi pilot profesionist cu o vastă experienţă. Pasiunea Majestăţii Sale pentru maşini este prezentată în cartea-album „Maşinile Regelui” realizată de Alteţa Sa Regală Principele Radu de România.

„Probabil a avut în mână sute de mașini, dar a posedat în proprietate 40 de mașini, iar numărul de kilometri parcuși la volan depășește câteva milioane. Carnetele puse deoparte de Majestatea Sa au fiecare cifră la virgulă adusă, așa că se poate face calculul. Cred că Majestatea Sa are câteva calități omenești care îl recomandă pentru un bun șofer. Întâi că îi respectă pe cei din față, acest lucru e adevărat și la Parlament și la volan.”, a povestit Principele Radu al României, pentru Digi24.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top