Connect with us
Rețeta lui Teo de Gogoși pufoase

Știri

Rețetă Gogoși pufoase – un deliciu marca Ana Vrauko

Gogosi pufoase. Mie imi plac foarte mult gogosile pufoase si de fiecare data cand am timp le fac cu foarte mare placere. Am o reteta speciala, de la bunica mea care nu da gres niciodata. Iata ce ingrediente trebuie sa aveti in casa inaine sa va apucati de aluat.

Gogosi pufoase

INGREDIENTE GOGOSI PUFOASE

  • 1 kg de faine
  • 500 ml de lapte
  • 2 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 50 de grame de drojdie proaspata
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 zahar vanilat
  • 2 cartofi
  • jumatate de lingurita de sare

MOD DE PREPARARE GOGOSI PUFOASE

Probabil vi se pare ciudat ca pe lista de ingrediente gasiti cartofii, dar am sa explic mai jos la ce ii folosim. Puneti la fiert cei doi cartofi, curatati, spalati si taiati in bucati cat mai mici pentru a se fierbe rapid. Intre timp pregatiti drojdia pe care trebuie s-o dizolvati intr-o jumatate de cana cu lapte cald, restul il folosim la aluat. Lasati drojdia sa se activeze 5 minute, dupa care intr-un bol puneti toata faina, cele doua oua, sarea,esenta de vanilie, zaharul vanilat, zaharul si adaugati drojdia din cana.

Zdrobiti bine cartofii fierti, transformati-i practic intr-un piure si adaugati-i in compoztie. Cartofii fac ca gogosile sa fie pufoase si moi, in plus le dau un gust aparte.

Apoi incepeti sa turnati laptele la temperatura camerei, treptat, amestecand cu mana pana cand compozitia se omogenizeaza. Este posibil sa nu aveti nevoie de tot laptele, aluatul nu trebuie sa fie tare, are o textura lipicioasa, dar sa se poata lucra cu el.

Dupa ce ati amestescat bine toate ingredientele, lasati aluatul acoperit cu un prosop timp de 30-50 de minute la dospit. Pana cand acesta isi dubleaza cantitatea.

Scoateti aluatul din castron si pe o sufrafata presarata cu faina, intindeti-l cu ajutorul unui facalet, trebuie sa aiba o grosime de 2 degete. Apoi cu ajutorul unei cani de cafea sau forme rotunde taiati aluatul.

Dupa ce ati terminat de taiat, acoperiti gogosile cu un prosop si lasati-le la „odihnit” timp de 20 de minute. Ele vor dospi din nou, daca nu efectuati acest proces se intaresc si nu mai au gustul special.

Intr-o tigaie, puneti 1 litru de ulei pe care trebuie sa-l incingeti bine. Eu il tin cam 7 minute la foc mare, apoi puneti gogosile la prajit, dar nu mai mult de 4 pentru ca se raceste uleiul si patrunde in aluat.

Intr-o tava tapetata cu hartie absorbanta asezati gogosile coape si lasati-le sa se raceasca. Puteti sa le consumati cu ciocolata, gem de orice fel sau doar pudrate cu zahar praf.

P.S. Bunica mea a fost de origine slovaca si am senzatia, dar nu bag mana in foc, ca reteta este de acolo, oricum cu siguranta este extrem de utilizata in orasul Nadlac, din Judetul Arad, unde traiesc foarte multi slovaci :).

Acum ca v-am prezentat reteta si mi s-a facut dor de bunica, va urez Pofta buna! Sa imi spuneti cum au iesit!

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top