Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc

10.04.2020
Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc

De Paște, pe mesele tuturor românilor se găsește cozonacul. Există multe rețete ale acestui preparat, însă și moldovenii se laudă cu o rețetă ce garantează un cozonac delicios. Iată de ce ai nevoie și cum trebuie să procedezi pentru a preparat delicioasa rețetă.

Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc. Ingrediente

  • 1,5 kg făină
  • 300 ml lapte
  • 20 gălbenușuri (400 g)
  • 10 albușuri (300 g)
  • 75 g drojdie proaspătă
  • 500 g zahar
  • 20 g sare
  • o lingură smântână grasă (cca. 30 g)
  • 250 g unt topit (82% grăsime)
  • 150 ml rom sau coniac fin
  • miezul de la 2 batoane de vanilie/2 linguri de extract de vanilie/ 4 plicuri de zahăr vanilinat
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală

Pentru umplutură, ai nevoie de:

  • 200 g stafide inmuiate peste noapte în romul sau coniacul de mai sus (150 ml) + 200 g coji confiate de portocală
  • 200 g nucă și alune măcinate, opărite cu 100 ml lapte fierbinte, amestecat cu 100 g zahar, vanilie și o lingură de cacao (opțional)
  • 300 g rahat colorat.

Pentru uns blatul de lucru și formele, ai nevoie de 150 g unt moale, cu 82% grăsime.De asemenea, cozonacii trebuie unși cu un ou.

Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc. Cum se prepară maiaua?

Cei 300 ml de lapte fiert se adaugă peste 200 g de făină. Se amestecă rapid, pentru a evita cocoloașele. Se lasă puțin la răcit, după care se adaugă drojdia și o lingură de zahăr. Castronul se acoperă cu o folie și se lasă la dospit într-un loc cald.

FOTO: https://savoriurbane.com/

Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc. Mod de preparare a aluatului

Se separă cele 20 de ouă și se păstrează doar gălbenușurile, peste care se adaugă sarea. Se amestecă timp de 2-3 minute. Se adaugă 300g de zahăr tos, vanilia și romul și se mixează până se obține o cremă spumoasă și aerată.

Mai apoi, se adaugă coaja lămâii și a portocalei, alături de lingura de smântână, după care se amestecă toate. Dacă atunci când gustați aluatul, acesta pare puțin sărat, ceea ce înseamnă că lucrurile decurg așa cum trebuie.

Într-un alt vas, se bat albușurile. Se adaugă apoi restul de 200g de zahăr și se continuă procesul până se obține o spumă tare. Se adaugă compoziția peste mixul de gălbenușuri și se amestecă ușor, după care se adaugă maiaua.

 

FOTO: https://savoriurbane.com/

Rețete de Paște: Cozonac moldovenesc. Mod de preparare a umpluturii.

Se fierb 100ml lapte cu 100g de zahăr, peste care se adaugă nuca măcinată. În amestec, puteți adăuga și vanilie și cacao. Puteți împărți aluatul și puteți adăuga ingrediente precum nucă și alune, rahat, stafide.

Se tapetează formele cu hârtie de copt unsă cu unt. Se unge bine și masa de lucru, palmele și se adaugă aluatul. Se împarte aluatul în trei părți egale, peste care se adaugă umplutura. Se lasă la dospit.

Cozonacii se ung cu ou. Se încinge cuptorul la 180 de grade, unde cozonacii vor sta 20 de minute. După acest timp, se acoperă cu hârtie de copt și se bagă timp de 40 de minute la 160 de grade.

FOTO: https://savoriurbane.com/

FOTO: https://savoriurbane.com/