Probele scrise ale examenului de capacitate s-au încheiat. Acum, cei peste 150 de mii care au terminat gimnaziul așteaptă afișarea notelor obținute la testări.
Conform regulamentului de pe edu.ro, iniţial vor fi anunţate primele rezultate, urmând ca, după contestaţii, să fie publicate mediile finale. Oficial, 150.602 candidaţi au fost înscrişi la examenul de Evaluare Naţională.
Conform Ministerului Educaţiei, primele rezultate la Evaluarea Naţională 2018 sunt anunţate pe 19 iunie, marţi, până în ora 12.00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile de către candidaţii nemulţumiţi de note. După soluţionarea contestaţiilor, vor fi publicate mediile finale.
Calendarul afişării rezultatelor la Evaluarea Naţională 2018:
Cum sunt anunţate rezultatele? Potrivit procedurilor, notele elevilor sunt afişate simultan, atât pe Internet, cât şi pe hârtie. Astfel, atât pe 19 iunie, cât şi pe 23 iunie, la Evaluarea Naţională 2018 vor fi publicate pe edu.ro, dar şi la vizierul fiecărei şcoli unde candidaţii au dat probele scrise.
Evaluare Națională 2018. Ultima probă din cadrul Evaluării Naționale se încheie cu proba la Limba și literatura maternă. Absolvenţii de clasa a VIII-a aparţinând minorităţilor naţionale susţin joi această probă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Probele încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, până la ora 12,00, iar în aceeaşi zi se pot depune contestaţii (în intervalul orar 14,00 – 19,00). Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.
Probele sunt monitorizate audio-video.
Potrivit metodologiei în vigoare, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/ centrul de examen în acest scop.
Ce se întâmplă cu candidații ce refuză să depoziteze obiectele
Totodată, candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.