Connect with us

Știri

RO-ALERT, aprobat de Guvern! Vom primi mesaje de AVERTIZARE în timp real

Guvernul a adoptat, joi, OUG privind implementarea sistemului RO-ALERT, care va transmite mesaje de avertizare în timp real pe telefonul mobil. Mesajele se vor repeta la un interval de timp configurabil.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia”, anunţă Executivul.

Care sunt avantajele sistemul RO-ALERT

Avantajele RO-ALERT sunt: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile.

Alte avantaje sunt receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, precum şi acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Când şi cum urmează să fie pus în aplicare RO-ALERT

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia.

Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat şef al departamentului pentru Situaţii de urgenţă al MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a Sistemului ”RO-ALERT”.

Achiziţia echipamentelor hardware, aplicaţiilor software şi serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului ”RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă, conform prevederilor art.104 alin 1 lit c din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă. Realizarea achiziţiei în regim de urgenţă are scopul să preîntâmpine pierderea de vieţi omeneşti şi producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase. Pentru realizarea achiziţiei, Guvernul a alocat prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. Diferenţa dintre această sumă şi valoarea contractului de achiziţie publică încheiat în urma procedurii de atribuire se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului.

Citeşte şi Val de AER POLAR peste România! Va fi iarnă în toată regula

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top