Tot mai multe cutremure în România. Numai de la începutul anului 2021 au avut loc 20 de seisme, cele mai multe dintre ele fiind înregistrate în luna februarie. Seismele de la începutul acestui an au avut magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,8 pe scara Richter. A fost o activitate seismică intensă care se remarcă nu doar în țara noastră, ci în toată lumea.
De la începutul anului 2021, în România au avut loc 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,8 pe scara Richter. Conform specialiștilor, activitatea seismică este intensă la nivel mondial, iar un cutremur nou poate avea loc oricând.
Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a explicat pentru Realitatea TV că nu există o legătură directă între cutremure și fenomenele meteorologice și că nu poate preciza când se va produce următorul val seismic în România.
Cele mai multe cutremure din acest an s-au produs în județul Vrancea, dar au fost câteva și în zona Banatului.
„Activitatea seismică de la începutul anului este una redusă, cele mai multe cutremure au fost între 0 și 4. Cele mai dese cutremure au fost în Vrancea. Sunt perioade din an când activitatea seismică este mai redusă și perioade din an când activitatea este mai ridicată. S-a produs un cutremur la granița cu Bulgaria, în regiunea Banatului se produc de asemenea multe cutremure. Vrancea este regiunea care produce cele mai multe pagube”, a declarat Constantin Ionescu.
Specialistul atrage atenția că nu există o legătură între cutremure și fenomenele meteo și nu putem ști când se va produce următorul seism. Constantin Ionescu spune că trebuie să fim pregătiți în orice moment, și pe prevenție și pe intervenție, făcând referire la autorități.
Ultimul cutremur mare produs în România a fost în 1977, pe 4 martie, și s-a produs la ora 21:22:22. Seismul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.
La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri.
Cutremurul s-a simțit și în Bulgaria, în orașul Sviștov, unde trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
Epicentrul cutremurului din 1977 a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Acest site foloseste cookies.
Read More